O vitamina pe zi te poate ajuta sa previi cancerul de piele

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 04 sep 2021, 13:40

O vitamina pe zi te-ar putea ajuta sa previi cancerul de piele, cel putin asta sustin oamenii de stiinta. Cercetatorii spu ca suplimentele alimentare ce contin vitamina A poate face oamenii mai putin susceptibili de a dezvolta un melanom, forma mortala a bolii.

In urma unui studiu efectuat recent s-a constatat ca o componenta cheie ce se gaseste in vitamina A ar putea proteja impotriva bolii. Insa rezultatele cele s-au gasit la femei si la persoanele care se expun la soare, ceea ce inseamna ca retinolul combate de fapt cancerul de piele.

Cu toate acestea nu exista nicio asociere intre consumul de vitamina A gasit in ficat, oua si lapte in reducerea riscului de a face cancer de piele.
Un studiu efectuat anterior pe soareci a demonstrat ca retinolul poate micsora tumorile. Retinolul este, de asemenea, bun pentru sistemul imunitar si vedere.

Medicul dermatolog Maryam Asgari solegii sau au analizat riscul acestei de a face cancer de piele pe 69.635 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 50 si 76 de ani care au consumat vitamina A. Astfel s-a constatat ca 60% din persoanele care au consumat retinol in mod constant  sunt mai putin susceptibile de a dezvolta cancer de piele, pana la 74% in cazul persoanelor care au consumat doze mai mari 1.200
mg pe zi.

Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de concer intalnit in randul populatiei albe. Majoritatea cazurilor sunt usor de tratat, asta in conditiile in care boala este depistata din timp.

Cu toate acestea doctorul Claire Knight spune: "Nu recomandam populatie sa consume suplimente cu retinol pe baza acestui studiu pentru ca luat in doze mari poate fi toxic. Rezultatele au la baza un numar foarte mic de persoane cu melanom, iar cercetatorii nu au tinut cont de alti factori externi care pot influenta riscul dezvolarii cancerului de piele, cum ar fi numarul
de alunite pe care il are o persoana".

 


Culiță Sterp a avut parte de o întâmplare neobișnuită în timpul unei călătorii în Austria. Iată cum a ajuns artistul să plătească 320 de euro pentru o simplă apă.