Oamenii apelor – Lumea de la ''capătul lumii'', duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”

Autor: Oana Picerea

România este ţara europeană cu cea mai mare Deltă naturală, care deține nu mai putin de 580.000 de hectare de paradis, declarat patrimoniu Unesco. Printre aceste peisaje de vis, descoperim însă o lume pe care toate guvernele României au condamnat-o la izolare.

Duminica, de la 14:30,  la ”Asta-i România!” îi cunoaștem și le ascultam povestile oamenilor din Periprava, județul Tulcea, una dintre ultimele fâșii de pământ, sau mai bine spus de nisip, înainte de vărsarea Dunării în mare.

Sunt ultimii pescari lipoveni care și-au făcut casă pe o “insulă” uitată, la doi pasi de țărmul Ucrainei.

Înconjuraţi de ape, localnicii supravieţuiesc fără drumuri, reţele de canalizare sau apă potabilă, fără medici şi fără şcoli. Nu au unde să muncească, iar in 10 ani numărul locuitorilor Deltei a scăzut de la 14.000 la 10.000.

Oamenii apelor care trăiesc în Periprava par “condamnați” să trăiască în paradis o viață deloc ușoară.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ca sa ajungi în inima Deltei singura legatură cu civilizația este catamaranul, călătorie pe care o poti face în 5 ore.

Aici regăsești patru sate <aruncate> printre dune de nisip și canale de apă.  Pentru lipovenii născuți în acest paradis natural românesc barca este cea mai mare avere, iar magnificul răsărit de soare, o mângâiere pe chipurile lor senine ce sunt însă brăzdate și de cicatricile unei vieți grele. În Periprava, dacă nu pescuiești, mori de foame, o spun pescarii născuți în izolare, între apele care i-au ținut departe de bogățiile civilizație, dar și de nebunia lumii moderne.

Nu ratați duminica aceasta, o editie inedită “Asta-i România!”, începand cu ora 14:30, emisiune magazin prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.