Oamenii de știință au descoperit apă în interiorul unor mărgele de sticlă de pe Lună!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 dec 2023, 02:00

Luna are aproximativ 270 de trilioane de kilograme de apă stocată în interiorul unor mici bile de sticlă pe care "exploratorii de mâine" le pot extrage!

Sursa: PixaBay

Luna are aproximativ 270 de trilioane de kilograme de apă stocată în interiorul unor mici bile de sticlă pe care "exploratorii de mâine" le pot extrage!

Luna are aproximativ 270 de trilioane de kilograme de apă stocată în interiorul unor mici bile de sticlă pe care "exploratorii de mâine" le pot extrage și folosi, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii au descoperit apă în interiorul unor mărgele de sticlă formate în urma ciocnirilor violente ale rocilor spațiale cu suprafața Lunii, sugerând potențiala lor utilizare de către "exploratorii viitorului".
Cantitatea de apă stocată în aceste mărgele este estimată la aproximativ 270 de trilioane de kilograme, potrivit studiului publicat luni în revista Nature Geoscience.

Descoperirea lor este în concordanță cu misiunile recente din ultimele decenii, care au arătat că Luna nu este uscată, contrar credinței de lungă durată că este lipsită de apă.

Cum se formează aceste perle de sticlă?

Studiul realizat de Academia Chineză de Științe a studiat 117 mărgele de sticlă colectate de pe suprafața Lunii în 2020, în timpul misiunii chinezești robotizate Chang'e 5.

Luna, care nu beneficiază de protecția atmosferei, este bombardată de mici meteoriți, ceea ce duce la formarea de perle de sticlă. Căldura generată de impact topește materialul de la suprafața înconjurătoare, care se răcește și se transformă în mărgele.
Apa, care este formată din molecule de hidrogen și oxigen, se stochează în mărgele, care acționează ca un burete pentru molecule.
Vântul solar este un flux de particule încărcate emise din atmosfera Soarelui în tot sistemul solar.
Hidrogenul necesar pentru a produce moleculele de apă provine din vânturile solare, potrivit lui Mahesh Anand, coautor al studiului și profesor la Open University din Marea Britanie. Oxigenul, pe de altă parte, reprezintă aproape jumătate din Lună și este prins în interiorul rocilor și mineralelor.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O opțiune viabilă pentru viitor?

Căldura blândă de aproximativ 100 de grade Celsius (210 Fahrenheit) este suficientă pentru a extrage apa din mărgele, potrivit lui Anand. Cercetătorii au declarat că un ciclu durabil al apei pe Lună ar putea exista datorită interacțiunii vânturilor solare cu suprafața lunară. Alte planete și corpuri din sistemul solar, cum ar fi Mercur, ar putea avea, de asemenea, această apă generată de vânturile solare.


"Apa este cea mai căutată marfă pentru a permite explorarea sustenabilă a suprafețelor planetare", a declarat cercetătorul planetar Sen Hu, un alt coautor al studiului.
"Cunoașterea modului în care apa este produsă, stocată și refăcută în apropierea suprafeței lunare ar fi foarte utilă pentru viitorii exploratori pentru a o extrage și a o utiliza în scopuri de explorare", a spus Hu.
NASA afirmă că telescopul său spațial Hubble a observat dovezi ale unor pene de apă care erup de la suprafața lunii Europa, luna lui Jupiter.
Astronomii speră că această descoperire îi va ajuta să afle mai multe despre un ocean subteran masiv.
Agenția spațială americană a precizat că telescopul său a detectat jeturi de apă care ies din regiunea polară sudică a planetei Europa, unde se crede că sub suprafața înghețată se ascunde o masă de apă sărată. NASA a precizat că jeturile par să țâșnească până la 200 de kilometri înălțime înainte de a ploua înapoi pe scoarța lunară. Acestea au fost observate în trei ocazii separate în 2014. Europa, una dintre cele peste 50 de luni care se învârt în jurul lui Jupiter, este considerată unul dintre locurile de top pentru căutarea vieții în sistemul solar datorită oceanului său, care conține de două ori mai multă apă decât toate mările Pământului la un loc. Oamenii de știință spun că descoperirea lor înseamnă că ar putea testa eșantioane prelevate din coloanele de apă pentru a afla mai multe despre ocean, în loc să fie nevoiți să spargă crusta dură și înghețată a lunii.
"Dacă plumele sunt reale, acest lucru ne oferă potențial un acces mai ușor la oceanul de dedesubt", a declarat reporterilor cercetătorul principal Williams Sparks de la Space Telescope Science Institute din Baltimore. Acest lucru le-ar permite "să caute semne de viață în oceanul de pe Europa fără a fi nevoie să foreze prin kilometri de gheață", a adăugat el.

Citește și: Șeful NASA crede că astronauții chinezi vor lua porțiuni din Lună!

Citește și: Asteroizi capabili sa anihileze orase! Ce s-a descoperit?

Citește și: Un asteroid sperie omenirea! Urmează să treacă pe lângă Pământ săptămâna aceasta și este uriaș