Oamenii de știință francezi au readus la viață un virus zombie, înghețat de aproximativ 48.500 de ani. Acesta se află sub un lac înghețat, în Rusia

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 01 sep 2023, 02:05

Oamenii de știință din Franța au readus la viață un virus zombie, de sub un lac înghețat, din Rusia. Acesta este vechi de 48.500 de ani, iar oamenii de știință se tem de o nouă pandemie.

Oamenii de știință francezi au temeri legate de o nouă pandemie, după ce au readus la viață un virus zombie, aflat într-un lac înghețat din Rusia, și vechi de 48.500 de ani.

Oamenii de știință din Franța au reînviat un virus zombie

Conform New York Post, care a citat un studiu viral, „Situația ar fi mult mai dezastruoasă în cazul unor boli ale plantelor, ale animalelor sau ale oamenilor cauzate de reînvierea unui virus străvechi necunoscut”.

Potrivit raportului preliminar, din cauza încălzirii globale, temperaturile mari duc la dezghețarea zonelor în care se află viruși, ceea ce înseamnă „eliberarea materialelor organice înghețate de până la un milion de ani”, iar oamenii de știință iau în calcul chiar și virusuri mortale.

„O parte din această materie organică constă, de asemenea, în microbi celulare reînviate (procariote, eucariote unicelulare), precum și în viruși care au rămas în stare latentă încă din perioada preistorică", au declarat cercetătorii.

Conform The New York Times oamenii de știință au readus la viață anumiți viruși, cunoscuți sub denumirea de „viruși zombie”, din permafrostul siberian, pentru a-i putea investiga.

Citește și: O epidemie de rujeolă poate începe, deoarece milioane de copii nu s-au putut vaccina din cauza pandemiei de Coronavirus. 12 copii din Mumbai au murit

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cel mai vechi virus zombie are 48.500 de ani

Cel mai vechi virus zombie descoperit recent are 48.500 de ani, iar predecesorul lui are 30.000 de ani. Cel din urmă a fost identificat în Siberia, în anul 2013, de către aceiași oameni de știință.

Mai mult decât atât, noua tulpină face parte din cei 13 viruși ce au fost descriși în cadrul studiului, fiecare având propriul genom, relatează Science Alert, conform Business Insider.

Virusul Pandoravirus a fost descoperit pe fundul unui lac din Yukechi Alas, Yakutia, Rusia, în timp ce alți viruși au fost descoperiți în locuri cel puțin neobișnuite, precum pe blana mamuților sau în intestinele lupilor siberieni.

Citește și: Alexandru Rafila cere redeschiderea centrelor ambulatorii: „Este un număr mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii”

În urma cercetărilor, oamenii de știință au aflat că toți virușii zombie au potențialul de a fi infecțioși, ceea ce înseamnă că reprezintă „un pericol pentru sănătate”.

Tocmai din această cauză, cercetătorii sunt de părere că pandemiile de tip COVID-19 vor fi din ce în ce mai dese, pe măsură ce permafrostul va elibera noi viruși.

„Prin urmare, este legitim să ne gândim la riscul ca particulele virale antice să rămână infecțioase și să revină în circulație prin dezghețarea straturilor vechi de permafrost”, au mai spus oamenii de știință.

Mai mult decât atât, New York Post susține că virusul recent dezghețat ar putea fi doar vârful icebergului epidemiologic, întrucât, cel mai probabil, mai există și alți viruși hibernanți care urmează să fie descoperiți.

 

Taguri: