Oamenii depresivi folosesc un limbaj anume. Care sunt cuvintele care ii dau de gol

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 17 sep 2018, 10:52

Cum putem recunoaste o persoana care sufera de depresie prin intermediul limbajului.

Oamenii de stiinta incearca de multa vreme sa stabileasca daca exista vreo legatura intre depresie si modul de comunicare al oamenilor. Potrivit unui nou studiu aparut in publicatia Clinical Psychological Science, s-a stabilit o clasa de cuvinte care ar putea prezice cu acuratete daca un anumit individ sufera sau nu de depresie.  

Analizele lingvistice monitorizate cu ajutorul tehnologiilor actuale permit oamenilor de stiinta sa detecteze diversitatea lexicala, anumite caracteristici ale cuvintelor folosite in limbajul uzual, lungimea medie a frazelor, tiparele gramaticale si multe alte valori importante in stabilirea existentei posibilelor semne de depresie.

Cand vine vorba de limbaj, expertii se raporteaza la doua componente – continut (ceea ce exprimam sau vrem sa transmitem) si stil (maniera in care ne exprimam). Astfel, legat de continut, s-a ajuns la concluzia ca persoanele care prezinta simptome de depresie folosesc des cuvinte care exprima emotii negative, in special adverbe si adjective negative - ‚singur’, ’trist’, ’teribil’, ’groaznic’, ’nefericit’ etc.; dar si persoana I singular, in cazul pronumelor, pentru a-si accentua singuratatea si faptul ca sunt mai putin conectate cu cei din jur.

In ceea ce priveste stilul, dupa efectuarea unui studiu amplu asupra a 64 de forumuri online de sanatate mentala, unde au fost examinate peste 6.400 de persoane, s-a intocmit o lista ce contine cuvinte care exprima probabilitati absolute – ‚absolut’, ’nimic’, ’complet’, ’total’. Potrivit concluziilor acestui studiu, gradul de raspandire al unor astfel de cuvinte este cu 50% mai mare pe forumurile de anxietate si depresie, si cu 80% mai mare pe forumurile accesate de persoanele cu ganduri suicidare.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.