Nasterea (naturala/cezariana), genetica, starea generala de sanatate, activitatea fizica, sedentarismul, calitatea somnului si alimentatia – toate sunt factori ce influenteaza cresterea si devolatrea copiilor. Din pacate, indiferent de nivelul de dezvoltare, prevalenta obezitatii in randul celor mici a crescut ingrijorator in ultimii doi ani, in aproape toate tarile.
Din cauza consecintelor negative ale obezitatii infantile (afectiuni ortopedice, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, alterarea tolerantei la glucoza, diabet si chiar cancer), este nevoie de un tratament precoce, pe baza unui program complex, conditionat comportamental.
Haideti sa vedem ce masuri nutritionale trebuie luate, potrivit recomandarilor facute de Prof. Dr. Marin Burlea, sef al Clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului “Sfanta Maria” din Iasi si Presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.
Acestea constau in:
- Reducerea aportului de alimente ce au un continut caloric ridicat;
- Incurajarea consumului de alimente bogate in fibre;
- Mese regulate- 3 principale si 2 gustari;
- Varietatea alimentelor ce au continut nutritiv ridicat (mai ales fructe si legume);
- Limitarea accesului la alimente sarace in principii nutritive, dar hipercalorice (crocante sarate, inghetata, alimente prajite, bauturi carbogazoase dulci etc.)
- Acceptarea capacitatii copilului de autoreglare a aportului caloric in detrimentul fortarii acestuia sa golesca farfuria;
- Atentie la marimea portiilor, care trebuie reduse corespunzator varstei;
- Limitarea comportamentului sedentar, a orelor de privit la TV;
- Promovarea unui stil activ de viata;
- Mesele in familie trebuie sa fie cat mai frecvente, pentru a promova interactiunea sociala si a oferi un model corect de comportament alimentar;
- Constientizarea faptului ca rolul de model (pozitiv sau negativ) al parintelui este extrem de important in stabilirea preferintelor alimentare ale copilului.