Obiceiuri culinare pentru Ajunul Bobotezei. 12 Mancaruri ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatoare

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 22 aug 2021, 04:45

In ziua de 6 ianuarie crestinii sarbatoresc Boboteaza, adica botezul lui Isus in apele Iordanului.

Boboteaza este sarbatoarea Teofaniei, aratarea lui Dumnezeu lumii.

Potrivit credintei, de Boboteaa se obisnuieste ca gospodinele sa pregateasca bucate alese, la fel cum au facut si pentru Craciun si Revelion – sarmale, friptura, piftie de porc, carnati etc.

Se spune ca mancarea traditionala pentru aceasta zi de sarbatoare este piftia de porc, deoarece aceasta ne duce cu gandul la ingheturile Bobotezei.

In ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, se pregateste o masa asemanatoare cu masa de Craciun.

Astfel, conform traditiei, pe masa cea mai mare din casa, la care toata lumea se aduna de obcei sa manance, se asterne o fata de masa aleasa special pentru acest moment. Sub fata de masa se pun cateva firicele de fan si pe fiecare colt al mesei se aseaza cate un bulgaras de sare. Apoi, sunt 12 feluri de mancare care trebuie puse pe masa astfel aranjata: coliva, bob fiert, fiertura de prune sau perje afumate, sarmale cu crupe, bors de burechiuse (bors de fasole alba in care se fierb coltunasi cu ciuperci), bors de peste, peste prajit, varzare (placinte cu
varza acra), placinte cu mac, prajituri de casa, cozonac si turtele Maicii Precista. De aceste feluri de mancare nu trebuie sa se atinga nimeni pana nu vine preotul sa le sfinteasca.