Obiceiuri de Bobotează 2022. Ce trebuie să faci cu agheasma din alți ani pe care o ții în casă

Author: Catalina Giol
Actualizat: 06 ian 2022, 09:11

Apa sfințită și busuioc

Sursa: doxologia.ro

Boboteaza este una dintre ultimele sărbători de iarnă creștine. Aceasta sărbătorește botezul lui Iisus Hristos și vine cu o multitudine de obiceiuri și tradiții, printre care se numără slujba de Bobotează și consumarea apei sfințite care îi binecuvântează pe enoriași.

Anul 2022 se apropie cu pași repezi iar acest lucru înseamnă că ne apropiem din ce în ce mai tare de sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Boboteaza este penultima dintre aceste sărbători și, în același timp, una dintre cele mai importante deoarece serbează ziua botezării Fiului Lui Dumnezeu, Iisus Hristos, în râul Iordan. La vârsta de 30 de ani Mântuitorul ajunge în Galileea, unde este botezat de Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul care aștepta venirea pe pământ a Fiului Lui Dumnezeu.

Această sărbătoare are la baza sa o mulțime de tradiții și obiceiuri din strămoși care se păstrează și astăzi.  Printre acestea se numără masa în familie, aruncarea crucii și sfințirea apei în timpul slujbei de Bobotează. Acest ultim obicei de sfințire a apei se sfârșește atunci când fiecare creștin prezent la slujbă ia acasă un recipient cu agheasmă pentru a-și putea curăța atât casa, cât și sufletul de păcate.

Cu siguranță o mulțime de persoane participă în fiecare an la slujba de Bobotează și pleacă acasă cu câte o sticluță de apă sfințită, astfel încât există posibilitatea ca în locuință să se afle mai multe astfel de recipiente cu agheasmă din anii trecuți. Iată ce trebuie să faci cu apa sfințită pe care o ai în gospodărie din urmă cu alți ani.

Ce trebuie să faci cu agheasma din alți ani

Agheasma Mare procurată de la slujba de Bobotează în fiecare an este apa sfințită folosită pentru binecuvântarea sufletului și a casei. Este de așteptat pentru un enoriaș să aibă în casă un recipient cu apă sfințită pentru a-l folosi timp de 8 zile de la momentul procurării acesteia. Totuși, este perfect normal să rămână în locuință și recipiente cu agheasmă care nu a fost consumată la timp, din urmă cu alți ani.

Citeste si: Pe ce dată e Boboteaza în 2022. Sărbătoare importantă pentru toți credincioșii la început de an

Este de așteptat ca apa sfințită din recipiente să se altereze odată cu trecerea timpului, iar acest lucru nu reprezintă un păcat sau o greșeală. În cazul agheasmei vechi, aceasta nu trebuie consumată sub nicio formă deoarece poate produce probleme grave de sănătate.

Preotul Gheorghe Colțea spune despre consumul apei sfințite vechi că: „nu este bine ca oamenii să ia ceva învechit, să nu-l ispitească pe Dumnezeu, mai ales pentru înțelepciunea și sănătatea lor”.

Agheasma veche nu trebuie aruncată la baie, la robinet sau în orice alt loc. În cazul în care se observă alterarea apei sfințite aceasta poate fi aruncată într-un râu, fluviu, sau chiar în mare, astfel încât acestea să poată fi sfințite la rândul lor.

O altă variantă mai este vărsarea agheasmei la trunchiul unui copac în așa fel încât acesta să se poată bucura de sfințirea lui Dumnezeu.

De ce se alterează agheasma

Din momentul procurării apei sfințite de la slujba de Bobotează aceasta trebuie pusă într-un recipient curat și sigilat pentru a evita vărsarea sau murdărirea acesteia, apoi se păstrează într-un loc al casei și se consumă până la data de 14 ianuarie. În ciuda faptului că agheasma este apa sfințită de către preot  ea se poate totuși altera. Dacă aceasta începe să prindă un miros neobișnuit, urât și puternic sau dacă începe să ia culoare înseamnă că trebuie aruncată.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Agheasma se poate altera din diverse motive. Primul dintre acestea este faptul că recipientul în care a stat nu a fost sigilat corespunzător, astfel, în combinație cu aerul din încăpere a început să se strice. Un alt motiv este acela că recipientul nu a fost spălat destul de bine înainte de utilizare. În acest caz, urmele de alimente sau lichide care au fost puse înainte în vas au rămas pe pereții acestuia. O altă cauză de alterare a apei sfinte poate fi faptul că a fost combinată în același recipient cu apă normală, plată, ceea ce a dus la alterarea calităților sfinte ale agheasmei. Pe lângă acestea, agheasma poate prinde culoare sau miros și din cauza faptului că a fost păstrată pentru prea mult timp. După un an de zile, sau chiar mai puțin, în care vasul nu a fost desfăcut și apa nu a fost consumată este perfect normal ca aceasta să se strice.

Când se consumă agheasma

Agheasma trebuie consumată timp de 8 zile înainte de sfânta anaforă, în fiecare dimineață, începând din ziua slujbei de Bobotează. În această perioadă orice persoană care dorește să primească binecuvântarea lui Dumnezeu poate să consume apa sfințită.

După data de 14 ianuarie agheasma nu mai trebuie consumată. Excepție se face în zilele de sărbătoare mare sau în cazul unor probleme de sănătate foarte grave, dar chiar și așa este necesară binecuvântarea unui preot duhovnic, după post, rugăciune și spovedanie.

Obiceiuri și tradiții de Bobotează

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători creștine deoarece marchează momentul botezului Fiului Lui Dumnezeu. Această sărbătoare are în componența sa o multitudine de tradiții și obiceiuri creștine transmise din generație în generație, multe dintre ele practicându-se și astăzi.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 17 decembrie 2021. Pe ce sfânt îl sărbătorim astăzi. E zi de post

Slujba de Bobotează este unul dintre cel mai importante evenimente ale acestei zile. În timpul acesteia se practică obiceiul de sfințire al apei, care se împarte în mod egal tuturor enoriașilor prezenți la slujbă. În cazul în care slujba de Iordan se face într-un oraș sau sat traversat de un râu, tradiția spune că preotul trebuie să arunce în apa curgătoare o cruce de lemn, iar cei mai curajoși feciori trebuie să încerce să o recupereze. Cel ce reușește să o aducă înapoi la mal va fi lipsit de boli și neplăceri tot restul anului.

Colindul cu Chiraleisa este un alt obicei practicat chiar și în prezent la sate. Acesta presupune faptul că mai mulți băieți se plimbă pe ulițele satului făcând mare zgomot și cântând „Chiraleisa spic de grâu,/ Până-n brâu,/ Roade bune,/ Mână-n grâne”. Această tradiție spune că după colindul feciorilor în ziua de Bobotează satul va fi ferit de catastrofe și sărăcie.

O altă tradiție spune că fetele nemăritate își pot vedea alesul în noaptea de Bobotează. Acestea trebuie să fure sau să ceară de la preot un fir de busuioc pe care să îl pună sub pernă pentru a-și putea visa ursitul. O altă tradiție zice că fetele singure trebuie să pună o crenguță de busuioc pe pervazul geamului. Dacă a doua zi pe crenguță este brumă înseamnă că fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă pe crenguță nu este nimic înseamnă că bărbatul ales va fi unul sărac.

 

Surse:  doxologia.ro,    trinitas.tv,   mediafax.ro   

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.