Jocul Cerbului se aseamănă cu cel al Caprei. Cineva își pune pe cap o mască în formă de Cerb, el jucând, de fapt, rolul principal în acest ceremonial al Cerbului.
Cerbul se mișcă intens, la fel ca și cel care joacă rolul Caprei în mai celebrul joc de sărbători Capra. Alături de "Cerb" se mai află, în ceremonial, "Moșnegi", "Babe", "Ursari" și "Ofițeri" de fluierași (ce poartă măști) și alți dansatori, cu și fără mască.
Obiceiuri și tradiții de Anul Nou: Ce este Cerbul și cine merge cu el
Cerbul se întâlnește mai ales în zona Hârlăului petrecându-se de Anul Nou.
Mult mai celebru este jocul Capra, cu aceasta colindătorii venind chiar și în Capitală.
Jocul Cerbului se mai întâlnește și în anumite zone din Moldova.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cerbul este mai des întâlnit decât Vasilca, un obicei de Anul Nou pe care îl mai regăsim doar într-o comună din Oltenia.
Citeste si: Ce pățești dacă te prinde Anul Nou fără bani în buzunar. Tradiția care se respectă de Revelion 2022
Vești bune pentru români de sărbători: Relaxarea restricțiilor
Românii se vor putea bucura de toate obiceiurile de Crăciun și Anul Nou, printre care Steaua, Plugușorul, Capra, mai puțin întâlnitul Cerbul și altele.
Iată cele mai cunoscute relaxări de restricții din perioada sărbătorilor:
- Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
- Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 5.00 și 22.00;
- Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
- Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în ziua de Crăciun și noaptea de Revelion. Acestea vor funcționa cu capacitate de 50%. Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
- Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
- Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.
Citeste si: Ce este Vasilca, obiceiul mai vechi ca tradiție decât Steaua și Plugușorul! Unde se întâlnește