Obiceiuri și tradiții de Anul Nou: Ce este Cerbul și cine merge cu el

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 16 sep 2022, 08:40

Cerbul e folosit și într-un joc mai puțin cunoscut din Transilvania și Moldova

Sursa: pexels.com

Chiar dacă toată lumea știe de Capra, Plugușorul, Steaua există mai multe tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, unul fiind Cerbul.

Jocul Cerbului se aseamănă cu cel al Caprei. Cineva își pune pe cap o mască în formă de Cerb, el jucând, de fapt, rolul principal în acest ceremonial al Cerbului.

Cerbul se mișcă intens, la fel ca și cel care joacă rolul Caprei în mai celebrul joc de sărbători Capra. Alături de "Cerb" se mai află, în ceremonial, "Moșnegi", "Babe", "Ursari" și "Ofițeri" de fluierași (ce poartă măști) și alți dansatori, cu și fără mască.

Toți cei care vin să colinde cu Cerbul sunt îmbrăcați în costume specifice, de tradiție populară.

Obiceiuri și tradiții de Anul Nou: Ce este Cerbul și cine merge cu el

Cerbul se întâlnește mai ales în zona Hârlăului petrecându-se de Anul Nou.

Mult mai celebru este jocul Capra, cu aceasta colindătorii venind chiar și în Capitală.

Jocul Cerbului se mai întâlnește și în anumite zone din Moldova.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Cerbul este mai des întâlnit decât Vasilca, un obicei de Anul Nou pe care îl mai regăsim doar într-o comună din Oltenia.

Citeste si: Ce pățești dacă te prinde Anul Nou fără bani în buzunar. Tradiția care se respectă de Revelion 2022

Vești bune pentru români de sărbători: Relaxarea restricțiilor

Românii se vor putea bucura de toate obiceiurile de Crăciun și Anul Nou, printre care Steaua, Plugușorul, Capra, mai puțin întâlnitul Cerbul și altele.

Iată cele mai cunoscute relaxări de restricții din perioada sărbătorilor:

  • Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
  • Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 5.00 și 22.00;
  • Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
  • Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în ziua de Crăciun și noaptea de Revelion. Acestea vor funcționa cu capacitate de 50%. Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Citeste si: Ce este Vasilca, obiceiul mai vechi ca tradiție decât Steaua și Plugușorul! Unde se întâlnește

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.