Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ion! Cine nu se bucură azi va fi supărat tot anul!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 20 iul 2022, 04:40
Tradiția spune că trebuie să petrecem de Sfântul Ion

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Sfântul Ioan Botezătorul, fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia, a fost cel care l-a botezat pe Mântuitorul Nostru Iisus Hristos în apele Iordanului.

Tradiția spune că trebuie să ne bucurăm, să petrecem și să râdem de ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Cine nu se bucură astăzi va fi supărat tot anul, spune tradiția!

O altă tradiție de Sfântul Ion este legată de petrecerea pe care o țin sărbătoriții.

La petrecere tradiția spune că nu trebuie să se bea vin roșu fiindcă această băutură amintește de martiriul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Sărbătoriții trebuie să bea vin alb, sfințit la Biserică.

Obiceiurile și tradițiile mai spun că astăzi nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Totodată, nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.

Pe cine sărbătorim astăzi

Numele Sfântului Ioan Botezătorul este de origine iudaică. Provine de la „Iohanan”, care este o prescurtare de la „Iehohanan” și care înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Familia onomastică a Sfântului Ion este cea mai bogată de la noi. Circa 2 milioane de români își aniversează astăzi onomastica.

De Sfântul Ioan Botezătorul se aniversează persoanele care au următoarele nume:  Oana, Onuța, Nelu, Nela, Janina, Jana, Janos, Jean, Jeana, Jeanot, Jovanni, Johanna, Juan, Juana, Juanito, Johan, Iana, Ionuț, Ionică, Ionela, Ionel, Ioanichie, Ioan, Ioannis, Ianoș, Ivan, Ivana, Gianina, Gianni, Giovanni, Yanni, Yannos, Yannis. Numele respective sunt derivate ale lui Ioan.

Din totalul româncelor aniversate de Sfântul Ioan Botezătorul, 371.486 poartă numele Ioana, alte 141.000

de femei pe cel de Ionela, 11.290 se numesc Nela, iar 6.726 poartă numele Ionelia.

Dintre bărbații care își aniversează onomastica de Sfântul Ion, 411.149 poartă numele Ion, 514.865 pe cel de Ioan, iar peste 320.000 se numesc Ionuț. Acestora li se adaugă aproximativ 145.000 de români ce poartă numele Ionel, precum și cei peste 26.000 de bărbați care se cheamă Nelu sau Ionică.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Bobotează. De ce sunt botezați caii în această zi