Ochelari inteligenți – Tehnologii și inovații folosite la lentilele de la ochelari

Author: Oana Picerea

După o anumită vârstă, este posibil să începeți să întâmpinați probleme de citit sau de vedere la distanță. Pentru a avea o acuitate vizuală mai bună, este posibil să aveți nevoie să purtați ochelari de vedere, care sunt o modalitate modernă de corectare a problemelor de ochi. Iată care sunt cele mai cunoscute tehnologii revoluționare folosite la lentilele de la ochelari și care ajută în corectarea vederii.

Ochelarii cu lentile progresive

Una din cele mai cunoscute probleme este vederea neclară la distanță sau miopia, când se folosesc de obicei lentile concave, numărul dioptriei fiind precedat de semnul minus. În hipermetropie, se folosesc lentile convexe, numărul dioptriei fiind cu semnul plus.

În astigmatism, medicul recomandă de regulă lentile cilindrice sau torice, care pot corecta această tulburare de vedere.

Hipermetropia , miopia și astigmatismul se pot remedia cu lentilele monofocale, ce sunt pentru ochelarii de citit și ochelari de vedere la distanță.

O altă problemă care apare odată cu înaintarea în vârstă este presbiopia; aceasta se poate corecta cu lentile progresive, bifocale sau multifocale.

Lentile fotocromatice

În timpul verii oamenii își pot proteja ochii prin ochelari cu lentile fotocromatice, a căror culoare se închide în timpul expunerii la soare. Acestea protejează ochii de strălucirea lui în toate activitățile zilnice; au lentile transparente în interior, dar care reacționează la radiațiile ultraviolete, fiind automat colorate în exterior, astfel pot proteja ochii de lumina ambientală, precum ochelarii de soare.

Ochelarii cu lentile fotocromatice protejează ochii de orbire, se adaptează la schimbările de lumină, oferă protecție împotriva razelor UV și împotriva luminii albastre dăunătoare, ce provine de la ecranul calculatorului.

Ochelarii cu lentile heliomate sunt o alegere excelentă pentru sezonul de vară, dar și pentru sezonul de iarnă când este zăpadă și se merge la ski. Pot fi lentile maro care au un grad de închidere de cel mult 85%, sau lentile gri care au un grad de închidere de până la 92%.

Pentru a alege lentilele potrivite este necesar sfatul unui medic specialist oftalmolog. Oricine are un disconfort vizual ar trebui să facă un consult medical, pentru că unele probleme de vedere se pot agrava în timp, de aceea este important să fie depistate la timp. 

Ochelari cu lentilele speciale pentru calculator

Purtarea unor ochelari de calculator ajută în protejarea vederii de lumina albastră nocivă de la calculator, aceștia fiind special concepuți pentru a oferi oamenilor posibilitatea de a se bucura pe deplin de viața conectată la Internet.

Alte tehnologii revoluționare pentru lentile

Noile tehnologii folosite la lentilele de la ochelari pot îmbunătăți performanța și aspectul ochelarilor, pot proteja ochii de dușmanii vederii. Majoritatea tehnologiilor au rolul de a îmbunătăți protecția lentilelor pentru ochelarii de vedere care pot fi cu prescripție medicală sau fără.

De exemplu, lentilele și tratamentele antireflex îmbunătățesc confortul vizual. Tratamentul antireflex de pe suprafața lentilelor elimină reflexiile și reduce strălucirea. 

Din categoria produselor inovative pentru protecția vederii, fac parte și lentilele antireflectorizante, care sunt indicate pentru:

 

  • Ochelarii de condus - lentilele oferă o vedere bună când se conduce pe timp de noapte
  • Ochelari de calculator - lentilele reduc oboseala ochilor.

 

Cercetătorii au prezentat avantajele multor tehnologii folosite la lentilele de la ochelari, o parte dintre acestea fiind prezentate și pe Muunel.ro. De exemplu protecția UV este foarte importantă la lentile; astfel de ochelari vor proteja ochii de efectul nociv al luminii ultraviolete UV. Prin urmare, vara când soarele este foarte puternic este necesară folosirea de ochelari de soare cu lentile cu filtru de protecția UV.

O altă tehnologice care apare la unele lentile pentru ochelari este cea hidrofobă. Ochelarii care au astfel de lentile, cu un strat de molecule hidrofobe pe suprafața lor, pot respinge picăturile de apă, dar în același timp oferă și avantajul de a păstra claritatea vederii. În cazul lentilele clasice pentru ochelari de vedere, apa se lipește de suprafața acestora. 

Specialiștii au descoperit și o tehnologie care prelungește durata de viață a ochelarilor, protejând și claritatea vizuală. Este vorba despre tehnologia anti-zgârieturi prin care lentilele au suprafața mai rezistentă. Acest tratament este foarte necesar la ochelari (având în vedere faptul că prin curățarea incorectă se pot deteriora și zgâria lentilele), dar mai ales este esențial la ochelarii de vedere pentru copii (care sunt mai neatenți cu suprafața lentilelor).

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.