Ochelarii de vedere: 5 lucruri de care să ții cont atunci când îi alegi

Author: Diana Tilă

Problemele oftalmologice pot să se manifeste la orice vârstă, indiferent de tipul de activitate realizat. De la primele semne ale unor deficiențe oculare, medicul specialist îți poate prescrie ochelarii potriviți pentru a trata viciul de refracție cu care te confrunți. Alegerea ochelarilor de vedere adecvați formei feței, nevoilor și personalității este o misiune complexă, dar care poate fi soluționată eficient cu puțin ajutor. 

Ochelarii de vedere îți oferă o vedere clară și corectă, dar pot fi și accesoriul ideal pentru o declarație a personalității sau stilului. Îți aducem în atenție în acest material lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi ochelarii de vedere. 

1. Forma feței

Prima întrebare la care trebuie să îți răspunzi este cea legată de forma feței. În funcție de tipul chipului vei avea informațiile necesare pentru etapa următoare. Așadar, cum alegi ochelarii de vedere în funcție de forma feței? Având în atenție ideea că nu poți purta orice, oricum, dacă ramele nu te avantajează. 

Trăsăturile feței de tip triunghiular sau de inimă pot fi armonizate cu rame de ochelari tip aviator sau cu ochelari de vedere fără rame pentru a nu scoate în evidență și mai mult partea superioară a chipului. Dacă fața ta este pătrată, cei mai potriviți ochelari de vedere au formă ovală sau rotundă. În schimb, dacă ai o față rotundă, sunt necesare ramele dreptunghiulare. Pentru cei cu fața ovală, ramele îngroșate în partea de sus fac minuni. În cazul unei fețe trapezoidale, cei mai buni ochelari de vedere sunt cei cunoscuți sub denumirea de "ochi de pisică". Nu în ultimul rând, ramele rotunde sunt foarte bune pentru persoanele cu fața îngustă și prelungă. 

2. Proporțiile

Poate acum sunt la modă ochelarii de soare oversized și crezi că te pot avantaja ochelarii de vedere de mari dimensiuni. Nu este un adevăr general valabil. Ai nevoie de ochelari de vedere care să fie în armonie cu mărimea feței. Ochelarii prea înguști îți pot limita câmpul vizual și te pot determina să privești greșit. Perechea potrivită în ceea ce privește mărirea ramelor este cea care nu îți forțează privirea. 

3. Caracteristici

Puntea nazală este importantă și de ea depinde confortul tău. Punctele în care rama îți atinge fața trebuie avute în vedere, în aceeași măsură și lungimea brațelor de la ochelari poate fi un obiectiv de interes. Ochelarii de vedere trebuie purtați o perioadă îndelungată, așadar trebuie să se așeze bine după ureche, iar spațiul dintre ochi și lentile să fie optim. Evident, aici vorbim și de micile ajustări pe care specialistul de la optică le poate face pentru tine, acolo unde se poate. 

4. Culoarea ramelor

Nuanța pielii tale, precum și culoarea părului, chiar și a ochilor sunt elemente de interes de care să ții cont atunci când alegi ochelarii de vedere de care ai nevoie. Tenul cu subtonuri albăstrui sau roz este unul rece, iar tenul cu nuanțe gălbui care merg spre bej este unul cald. În același timp, tenul măsliniu este considerat rece. 

Pentru chipurile cu tonuri calde ale pielii, culorile ramelor de ochelari adecvate sunt: auriu, verde-kaki, piersică, cupru, portocaliu, corai, roșu-aprins, albastru deschis. Când trăsăturile feței tale sunt în culori reci ai nevoie de rame de ochelari în tonuri: argintii, maro-roz, gri-albastru, prună, magenta, roz, smarald, albastru, negru. 

5. Stilul de viață

Ar trebui să te gândești serios la stilul tău de viață și la activitatea profesională desfășurată atunci când alegi ochelarii de vedere. Activitățile solicitante presupun nevoia unor rame de ochelari robuste. Dacă te numeri printre persoanele care petrec ore bune în fața calculatorului sau citind documente, ramele înalte și largi îți pot fi de un real ajutor, deoarece ai un câmp vizual generos. În plus, pentru astfel de activități sunt necesare lentilele cu filtre speciale împotriva efectului lumii albastre emisă de dispozitivele moderne, dar și de protecție în fața reflexiilor. 

Ți-am prezentat câteva lucruri de care să ții cont atunci când alegi ochelarii de vedere, însă gusturile nu se discută când confortul este asigurat. Cele mai importante obiective rămân, în definitiv, utilizarea dioptriilor conform prescripției medicale pentru rezultate pe măsură și control medical periodic.  

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.