Ochelarii pentru calculator - utili cu adevarat sau doar un marketing bun?

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 28 aug 2018, 13:16

Daca jobul tau presupune sa stai in fiecare zi timp mai multe ore in fata unui monitor de calculator, cu siguranta te-ai confruntat cel putin o data cu senzatii neplacute in timpul programului de lucru sau imediat dupa.

Ametelile, senzatia de ochi uscati, oboseala permanenta sau durerile de cap sunt efecte pe care le resimti, daca locul tau de munca este intr-un birou. Desi noua tehnologie de producere a monitoarelor a scos din discutie afectarea vederii, din cauza luminii albastre, vinovate pentru neplacerile fizice cu care ne confruntam atunci cand muncim pentru o perioada lunga de timp in fata unui computer sunt cauzate tot de ecrane. 

Cum anume ne afecteaza monitoarele vederea?

In primul rand, e foarte importanta distanta la care stam in fata unui computer sau a unui laptop. Cu cat aceasta este mai mica, cu atat ochii vor obosi mai repede si vor crea un real disconfort pentru intregul organism. E ca si cum ai merge la cinema si ai alege mereu locuri in primele randuri ale salii de film. Daca munca ta presupune lucrul in programe care folosesc culori opuse ca nuanta sau foarte stridente, posibilitatea sa obosesti mai repede din cauza ochilor este mult mai mare. 

Aceste detalii sunt valabile si in cazul in care folosim in exces telefonul mobil, tableta sau alte dispozitive electronice care ne epuizeaza ochii. 

Ce fac ochelarii pentru calculator 

Ochelarii pentru calculator au fost proiectati special pentru a oferi un confort vizual optim pentru zona de aproape si cea intermediara. Cu alte cuvinte, poti folosi aceasta pereche de ochelari si pentru atunci cand citesti din cartea ta preferata, cand te uiti la serialul tau preferat sau cand rasfoiesti o revista, ori pentru orice alta activitate care presupune o vedere clara la distante de pana la 5 metri. De asemenea, medicii, profesorii, avocatii sau proiectantii pot purta acest tip de ochelari de protectie, pentru a-si proteja ochii de oboseala. 

Cui sunt destinati ochelarii pentru calculator

Desi problemele de vedere sau oboseala accentuata a ochilor incep sa apara, cu precadere, in jurul varstei de 40-45 de ani, e indicat sa ii folosesti indiferent de etatea pe care o ai. Ochelarii pentru calculator au efectul de a-ti proteja ochii si nu au alt efect asupra vederii tale, in sensul ca nu o distorsioneaza in niciun fel. 

Daca ai nevoie de o corectie a vederii, adica daca medicul oftalmolog ti-a recomandat purtarea dioptriilor, nu iti face probleme, pentru ca poti utiliza acesti ochelari impreuna cu lentilele de contact, indiferent de natura lor.

De ce ai nevoie de ochelari pentru calculator daca porti lentile progresive?

Lentilele degresive, adica cele montate pe ochelarii de calculator, au un design special, care amplifica efectul pe care il au lentilele progresive.

Astfel, vederea la distanta mica si medie se va imbunatati considerabil. Totodata, ochelarii pentru calculator va elimina durerile de cap cu care ai putea sa te confrunti dupa mai multe ore petrecute in fata unui monitor, precum si pe cele de spate sau de gat. 

In Romania, numarul purtatorilor de ochelari de protectie pentru calculator este mult mai mic decat cel din SUA sau Europa, iar acest fapt se datoreaza unei informari insuficiente.

Acum, ca ai aflat care sunt beneficiile utilizarii unei astfel de perechi de ochelari, e timpul sa iti comanzi si tu una si sa te bucuri de efectele lor de scurta si lunga durata!

 

Taguri:

O nouă ediție incendiară a emisiunii ”Casa iubirii”. Mâine, 9 septembrie, se încing spiritele între Gagea și Julia, în timp ce Antoni va explica pozele în care apare alături de o tânără misterioasă.