Ochii au miros: mirosul lucrurilor se schimba in functie de cuvintele cu care sunt asociate

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 12 oct 2020, 14:00

Oamenii pot percepe in mod diferit mirosul alimentelor si chiar al unor obiecte, in cazul in care acestea sunt asociate cu unele cuvinte.

Potrivit dailymail.co.uk, cercetatoarea de origine romana Simona Manescu si Johannes Frasnelli au recrutat 50 de participanti care au fost rugati sa miroasa ulei esential de pin, geraniol, chimion, precum si branza parmezan.

Fiecare lucru mirosit a fost insotit aleatoriu de anumite expresii ce descriau un miros, precum "ace de pin" sau "solvent vechi", proiectate pe monitorul unui computer.

Geraniolul a fost insotit de eticheta "flori proaspete" sau "parfum ieftin", iar branza parmezan a fost insotita fie de cuvantul "branza", fie de expresia "voma uscata".




Participantii la studiu au caracterizat cele patru lucruri mirosite cu conotatii pozitive cand acestea au fost insotite de etichetari pozitive.

Aceleasi mirosuri au fost considerate neplacute si necomestibile cand au fost asociate cu etichetari negative. "Este prima oara cand am reusit sa influentam perceptia caracterului comestibil al unui miros, chiar si atunci cand etichetarile pozitive si negative ale mirosurilor indicau cuvinte ce descriau produse nealimentare", a afirmat profesorul Johannes Frasnelli.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.