Calendar ortodox 30 decembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Muceniță Anisia, fecioara ce reprezintă un model de credință față de Dumnezeu, lăsându-și poftele trupești deoparte.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 30 decembrie!
Calendar ortodox 30 decembrie 2023
Sărbătoare 30 decembrie. Sfânta Muceniță Anisia este sărbătorită în fiecare an pe data de 30 decembrie în calendarul ortodox.
Sfânta Muceniță Anisia este celebrată la data de 30 decembrie, iar aceasta s-a născut în Tesalonic, într-o familie nobilă și bogată, ce a învățat-o să aibă o credință aparte față de Dumnezeu. Aceasta era considerată în acea perioadă una dintre cele mai dorite fecioare, ținând cont că familia ei era una foarte bogată.
Sfânta Muceniță Anisia a fost născută pe vremea împăratului Dioclețian, iar atunci când părinții acesteia s-au stins din viață, aceasta a rămas orfană și a decis ca toată averea pe care părinții i-au lăsat-o să fie oferită celor aflați în nevoie.
Citește și: Calendar ortodox: Pe ce dată pică Paștele în 2024
Banii pe care îi oferea oamenilor nu era singurul mod în care aceasta îi ajuta pe cei aflați la nevoie, Sfânta Muceniță Anisia avea grijă de persoanele ce sufereau și se
Împăratul Maximian a dat un decret prin care toți creștinii să fie omorâți fără milă, iar Sfânta Muceniță Anisia se afla în drumul ei spre biserică atunci când un ostaș o apucă de mână și îi cere să se închine idolilor, însă aceasta refuză.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Sărbătoare 30 decembrie
Canon de rugăciune către Sfânta Muceniță Anisia, sărbătorită pe 30 decembrie în calendarul creștin
Atotputernice Doamne Dumnezeule, Părintele Unuia Născut Fiului Tău, Iisus Hristos, al Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru, Cela ce șezi pe scaunul slavei Tale, Căruia Îți slujesc mii de mii de arhangheli și mii de îngeri îți stau înainte, supunându-se poruncii Tale: scaunele, domniile, începătoriile, stăpâniile, pe care Te laudă heruvimii și Te măresc serafimii neîncetat cântând întreită cântare. Tu pe duhurile care nu se plecau Ție le-ai cufundat în tartarul cel prea adânc și pe balaur, care s-a lipit de darul Tău, l-ai legat cu legături nedezlegate și scaunul lui l-ai surpat la pământ și de la slujba cea cerească l-ai izgonit, lipsindu-l de viața cea fericită, iar cu moartea cea cu defăimare a Crucii ai surpat mândria aceluia.
Tu din sânurile Tale cele fără prihană ai trimis la noi pe Dumnezeu Cuvântul, Care era mai înainte de veci, pe Mântuitorul sufletelor noastre, Cel născut prin umbrirea Duhului Sfânt și din Maria Fecioara, Care pritr-Însul ai căutat oaia cea rătăcită, ai întărit pe cea neputincioasă și ai vindecat pe cea zdrobită. Pe Tine Te chem, eu smerita și păcătoasa roaba Ta, cu toată inima mea. Tu, Cel ce știi gândurile fiecăruia, focul cel aruncat în lume de Unul Născut Fiul Tău l-ai aprins în inima mea și scânteia credinței, care este în mine, ai schimbat-o în făclia dragostei. Vino să mă mântuiești pe mine, nevrednica roaba Ta, pentru că pe Tine Te doresc, pe Tine Te caut și de Tine mă lipesc din toată inima mea.
Doamne Dumnezeule, Fiule, primește rugăciunea mea cea adusă Ție cu inimă zdrobită și cu duh de smerenie. Nu mă trece cu vederea pe mine, pentru care, O! Iisuse Hristoase, ai fost pironit pe cruce și lovit peste obraz; pentru care ai băut oțet cu fiere și ai gustat moartea amară și a treia zi ai înviat din morți, Te-ai înălțat la cer și șezi de-a dreapta Tatălui.
Nu mă rușina, nici nu mă lepăda din numărul roabelor Tale, ci învrednicește-mă ca o creștină a mă mântui prin semnul Sfintei Tale Cruci. Fă-mă părtașă patimilor Tale, săvârșind în mine voia Ta, ca să fiu credincioasă a mă arăta feței Tale. Tu mă păzește, pătrunde cu frica Ta trupul meu, căci de judecățile Tale m-am temut. Închide ochii mei ca să nu vadă deșertăciunea, ci mai bine, mă rog Ție, deschide-i ca să cunosc minunile din legea Ta, căci spre Tine sunt aruncată din pântecele maicii mele. Tu ești Domnul meu; tatăl meu și maica mea m-au părăsit, iar Tu, Doamne m-ai primit.
Îndreptează pașii mei, ca să nu mă umplu de rușine, eu roaba Ta; fă cu mine semn spre bine și împlinește cererea mea, pentru că înaintea Ta este toată dorirea mea și suspinul meu de la Tine nu s-a tăinuit. Iarăși către Tine mă rog, Dumnezeule Părinte, ajută-mi ca să nu se afle prihană în mine, roaba Ta, căci Ție mă aduc punându-mă pe altarul mărturisirii și al smereniei mele, să fiu primită ca o ardere de tot; astfel să fie jertfa mea înaintea Ta. Învrednicește-mă a urma Mielului Tău Celui fără prihană, lui Iisus Hristos, Căruia, împreună cu Tine și cu Duhul Sfânt, se cuvine slava, cinstea și puterea în veci. Amin.