În sfârșit în vacanță și apoi bolnav- deși abia așteptai să te odihnești puțin. "Boala timpului liber" este numele acestui fenomen. Ce se ascunde în spatele lui și cum îl puteți evita?
Este aglomerație în Terminalul 1 al aeroportului din Köln-Bonn. În sfârșit, vor să plece în vacanță. Dar pentru mulți dintre cei prezenți aici, nu relaxarea îi așteaptă, ci patul bolnav. La prânz, avionul lui Ann-Katrin Steinmann pleacă spre Malaga.
"A avut atât de mult stres înainte de vacanță și spera că își va reveni în vacanță.
"Stă cu familia ei la check-in și se împinge încet spre ghișeu. Familia Steinmann vrea să petreacă zece zile pe plaja de pe Costa del Sol.
"Sunt liber-profesionistă și am avut mult stres în ultimele luni și sper că acum voi rămâne în formă și mă voi recupera în vacanță", spune Ann-Katrin Steinmann.
Fiecare a cincea persoană afectată
De îndată ce începe vacanța, apar plângeri. Se întâmplă de cele mai multe ori ca oamenii să se îmbolnăvească în vacanță sau chiar în weekend. Potrivit unui studiu comandat de Universitatea Internațională de Științe Aplicate Bad Honnef-Bonn, fiecare a cincea persoană din Germania este afectată de "boala timpului liber": bolnavă în weekendul liber sau în vacanță.
Oamenii de știință au apelat la un sondaj online la care au participat aproximativ 2000 de persoane. Simptomele variază de la dureri de cap la răceli precum tusea și răceala și până la epuizare generală. O purtătoare de cuvânt a Societății Germane de Boli Infecțioase a declarat:"Îmbolnăvirea în timpul liber este predominant un fenomen de stres". Acesta poate avea efecte asupra sistemului imunitar și asupra altor procese fiziologice, dar este în principal psihosomatic.
Există mai multe explicații pentru boala timpului liber. Mulți experți presupun o legătură între stres și răspunsul organismului la acesta.
"Baza este reprezentată de interacțiunea dintre sistemul nervos simpatic și parasimpatic din sistemul nervos autonom. Stresul activează sistemul nervos simpatic", spune psihologul Andrea Jakob-Pannier. "Concentrarea este accelerată, bătăile inimii se accelerează și mușchii sunt alimentați cu mai mult oxigen. Acesta este modul în care organismul ne pregătește să înfruntăm sau să fugim de un agresor.
"Odată ce pericolul este îndepărtat, sistemul nervos parasimpatic preia din nou controlul în mod normal. Astfel, stresul este urmat de o fază de relaxare. "Cu toate acestea, în timpul unui stres prelungit, organismul se află în permanență sub influența crescută a hormonilor adrenalină și cortizol. Trecerea întârziată la sistemul nervos parasimpatic poate avea atunci simptome grave, cum ar fi un sistem imunitar slăbit, dureri de cap și apatie", spune Jakob-Pannier.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Semnalele corpului nu sunt percepute
Mulți observă doar cât de mult au depus efort fizic și mental în timpul fazelor de recuperare.
De asemenea, persoanele cu slujbe agitate și solicitante ar fi mult mai conștiente de senzațiile corpului lor în timpul liber decât în zilele normale de lucru. atenția concentrată asupra corpului lor este distrasă în ritmul agitat al vieții de zi cu zi. Dacă oamenii sunt ocupați cu alte lucruri și capacitățile lor cognitive sunt utilizate pe deplin în cadrul muncii lor, ei nu observă semnalele din partea corpului lor. Pur și simplu nu observă primele semne de boală.
Pentru a evita îmbolnăvirea în vacanță, experții recomandă o viață regulată, cu o dietă sănătoasă, suficientă mișcare și somn, precum și pauze suficiente în timpul fazelor de lucru. Întotdeauna trebuie să existe o schimbare între tensiune și relaxare, spune Jakob-Pannier. Simptomele de boală sunt văzute ca fiind rezultatul unui dezechilibru fizic. Cel mai bun lucru este să nu se ajungă la simptome de eșec în primul rând.
"De regulă, puteți simți când vă aflați într-o fază prelungită de stres ridicat", spune Jakob-Pannier. Simptomele tipice sunt oboseala, iritabilitatea și imposibilitatea de a se deconecta. Atunci este important să reacționați la timp și să dați o șansă relaxării- astfel încât vacanța să poată oferi cu adevărat relaxare.
Citește și: Când devine canicula mortala pentru oameni?
Citește și: Cum ne protejăm de temperaturile ridicate din această perioadă a anului?
Citește și: Cum sa ai grija de sanatatea ta vara? Asa te protejezi mai bine!