Stim si ca ne simtim mult mai energici dupa o noapte buna de somn. Dar e adevarat ca, atunci cand mai pierdem cateva ore cu prietenii sau cu alte treburi, uitam sa dam prioritate odihnei pe care o meritam.
De aceea iti prezentam 10 beneficii ale unui somn odihnitor, de la capacitatea de a fi mai organizati pana la o viata sexuala mai buna.
1.
Somnul te poate face sa arati mai bine prin simplul fapt ca in timpul lui iti tii ochii inchisi, arata un studiu realizat in 2010.
Cercetatorii au pozat 23 de oameni in doua stadii diferite: dupa o noapte de somn normal de opt ore si dupa o perioada de lipsa de somn.
Apoi, un grup de 65 de oameni si-au dat cu parerea despre respectivele poze cu privire la posibila stare de sanatate, oboseala si grad de atractivitate.
Somnul iti ajuta si pielea sa ramana intr-o forma foarte buna. Pe termen lung, lipsa de somn poate cauza riduri si poate afecta capacitatea pielii de a ramane hidratata si de a rezista mai bine aerului poluat.
2. Vei manca mai putin
Mai multe teste indica faptul ca lipsa de somn este in stransa legatura cu foamea si cresterea in greutate. Studiile arata ca oamenii care sufera de lipsa de somn mananca in medie cu 500 de calorii mai mult decat cei care dorm normal.
3. Vei lua decizii mai bune
Un studiu publicat anul trecut arata ca oamenii iau decizii mai bune dupa o noapte de somn bun.
Cercetatorii au rugat 54 de tineri sa joace un joc de carti asemanator pokerului. Cei bine odihniti luau de patru ori mai multe decizii care le aduceau castiguri decat cei care nu erau suficient de odihniti.
4. Poti sterge amintirile neplacute
Daca vrei sa uiti lucruri neplacute, incearca sa dormi. Un alt studiu indica faptul ca somnul te ajuta sa elimini amintirile evenimentelor neplacute care au loc atunci cand esti treaz.
Insa aminteste-ti ca este vorba de un somn de maxim opt ore. Daca dormi prea mult prezinti semnele unei depresii.
5. Poti invata mai bine
Te poti gandi ca cea mai buna modalitate de a invata este sa stai treaza toata noaptea si sa citesti. Nimic mai gresit.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea
Cercetatorii
au cerut unui grup de 200 de oameni sa memoreze cuvinte care au legatura intre ele (precum foc si fum) si cuvinte care nu au legatura intre ele (insecta si adevar). Cand mai tarziu li s-a cerut sa-si aminteasca ce au memorat, cei care au dormit s-au descurcat mult mai bine decat cei care nu au dormit.
6. Poti fi mai organizata
Ai observat vreodata ca, atunci cand esti obosita, poti citi acelasi paragraf de nenumarate ori fara sa retii nimic? Acelasi lucru se poate intampla si atunci cand incerci sa faci ordine pe birou sau in apartamentul tau.
Daca nu esti odihnita vei face de patru ori acelasi lucru pentru a-l duce la capat, datorita lipsei de concentrare.
7. Vei avea o viata sexuala mai buna
Cea mai veche scuza in pat este "iubitule, sunt obosita", ceea ce nu e tocmai neadevarat. Studiile au aratat ca lipsa de somn influenteaza modul in care oamenii percep atractivitatea si, in consecinta, dorinta sexuala.
8. Te vei putea antrena mai bine
Nu prea ai chef sa mergi la sala dupa serviciu? Asta s-ar putea intampla de fapt pentru ca nu dormi bine, nu pentru ca ai un job stresant. Data viitoare cand planuiesti sa faci miscare incearca sa dormi mai mult.
Cercetatorii au mai aflat ca somnul are o stransa legatura si cu capacitatile atletice si musculare ale fiecarui om.
9. Vei avea o viata sociala mai buna
Stim cu totii ca o noapte fara somn ne face mai agitati si, cu timpul, acest lucru ar putea avea un impact real asupra personalitatii noastre.
Un studiu arata ca oamenii care nu dorm suficient tind sa exagereze problemele si sa invinuiasca alti oameni pentru ele, poate chiar sa caute metode de razbunare.
Deci daca dai mereu vina pe altcineva, ar trebui sa iei o pauza si sa te gandesti la cat dormi.
10. Vei avea o imunitate mai buna
Este stiut faptul ca daca esti foarte obosita ai mai multe sanse sa iei o raceala. Un somn bun iti va intari sistemul imunitar.