OFICIAL! Ce s-ar putea întâmpla cu persoanele vaccinate cu AstraZeneca? Valeriu Gheorghiță, anunț pentru români

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 27 iul 2022, 03:45
Valeriu Gheorghiță, noi precizări despre persoanele vaccinate cu AstraZeneca
Sursa: unsplash

Valeriu Gheorghiță, noi detalii despre persoanele vaccinate cu AstraZeneca. Ce s-ar putea întâmpla cu rapelul în cazul celor care s-au vaccinat cu AstraZeneca?

Noi informații despre persoanele vaccinate cu AstraZeneca și care au făcut doar prima doză de vaccin. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România, a anunțat cum ar trebui continuată schema de vaccinare în cazul acestor persoane și ce vaccin ar putea primi la rapel.

Rapelul pentru persoanele vaccinate cu AstraZeneca. Ce anunț a făcut Valeriu Gheorghiță?

Persoanele vaccinate cu AstraZeneca ar putea primi un alt vaccin în momentul rapelului, potrivit informațiilor oficiale venite din partea coordonatorului campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România, Valeriu Gheorghiță. 

În ultima perioadă, autoritățile au făcut mai multe studii pentru a vedea cum ar putea fi completată schema de vaccinare în cazul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca, prima doză. Astfel, s-a ajuns la concluzia că cei care trebuie să facă rapelul ar putea primi a doua doză de vaccin pe bază de ARN mesager. Se pare că studiile au

arătat că această schemă este eficientă, iar Comisia de epidemiologie recomandă utilizarea acesteia.

Valeriu Gheorghiță a precizat că, în momentul de față, autoritățile din România așteaptă răspuns de la Comisia de sănătate publică  și că săptămâna viitoare va fi luată o decizie în acest sens. Cu toate acestea, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România a ținut să precizeze că, luând în calcul toate datele existente, sunt șanse mari ca persoanele vaccinate cu prima doză de AstraZeneca să primească la rapel un vaccin anti-Covid-19 pe bază de ARN

mesager.

„Schemele heterologice de vaccinare, combinarea a două vaccinuri cu tehnologii diferite, în mod particular cea cu prima doză efectuată cu ser de la AstraZeneca și a doua doză cu ARN mesager.  La acest moment avem răspuns de la Comisia de epidemiologie care recomandă utilizarea acestei scheme, așteptăm răspuns și de la Comisia de sănătate publică de la nivelul ministerului.  Vom reevalua toate datele științifice și vom anunța săptămâna viitoare decizia finală.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă de vaccinare, având în vedere că avem date științifice pe baza cărora să luăm această decizie. 

Nu contravine Agenției Medicamentului, fiecare stat își face propria politică de sănătate publică de vaccinare în baza datelor care certifică siguranța și eficacitatea schemelor de vaccinare.”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România, potrivit digi24.ro.

Citeste si: CORONAVIRUS, toamnă 2021. Ministrul Sănătății, anunț despre varianta Delta a COVID-19: „La sfârșitul lunii august...”

Care sunt vaccinurile pe bază de ARN mesager?

Vaccinurile pe bază de ARN mesager copiază informația genetică a unei catene de ADN. Mai exact, ARN-ul mesager ajută celulele să producă proteinele de care au nevoie. 

Vaccinurile pe bază de ARN mesager sunt cele produse de Pfizer-BioNTech și Moderna. Aceste vaccinuri nu au antibiotice în compoziția lor.

Astfel, vaccinurile produse de Pfizer-BioNTech și Moderna ar putea fi folosite pentru a completa schema de vaccinare în cazul persoanelor care au fost imunizate cu AstraZeneca în cadrul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului.

Citeste si: Decizie radicală! Te vaccinezi sau îți pierzi locul de muncă? Unde s-a impus această regulă