Oficial! Cine va fi primul român vaccinat ?

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 26 dec 2020, 16:29
Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns în România

Prima zi de Crăciun aduce speranţă românilor, după 10 luni de la începutul pandemiei avem vaccinul. Prima tranşă simbolică de vaccin anti-Covid a ajuns la noi în ţară în ziua de Crăciun.

Prima tranşă de vaccin a ajuns în România, 10.000 de doze pentru 5.000 de cadre medicale. Maşina cu serul de imunizare a ajuns în ţară puţin după ora 14. Oficiali de la Bucureşti au mers cu avionul pentru a întâmpina camionul la vama Nădlac. Şeful DSU a declarat că momentul este istoric.

" Este o speranţă. Este lumina de la capătul tunelului. Dar nu înseamnă că problema s-a rezolvat.

Nu înseamnă că trebuie să uităm de măsurile care sunt obligatorii. Este abia un început care va dura până va avea impact.",  a spus Raed Arafat.

Cine va fi primul român vaccinat?

Prima tranşă simbolică de vaccin este pentru cei din linia întâi. Oficial primul român care va fi vaccinat este un medic de la Institutul Matei Balş din Bucureşti.

Procedura de vaccinare va fi transmisă în direct. Imunizarea nu este obligatorie. 

Ce vaccin a sosit în România

Primele doze de vaccin sunt produse de compania americană Pfizer în Germania, Belgia şi Statele Unite ale Americii. Camionul care a sosit în România vine din Belgia. Încărcat cu lăzi frigorifice ce ţin vaccinul la -80 de grade. 

Maşina a ajuns la vama Nădlac, însoţită de echipaje ale trupelor speciale ale poliţie.

Va avea escortă până la Institutul Cantacuzino din Bucureşti pe tot traseul Sibiu- Vâlcea- Piteşti- Bucureşti. 

Citeste si: Un nou transport de vaccinuri va ajunge în România pe 28 decembrie. Câte doze vom primi în tranşa a doua

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Când vine următoarea tranşă de vaccinuri în România

Cea de-a doua tranşă de vaccinuri s-a anunţat că va ajunge în România la sfârşitul săptămânii viitoare. Sunt aşteptate 150.000 de doze de vaccin, mult mai multe decât în prima tranşă.

România va avea curând şi un al doilea tip de vaccin. Este produs în Statele Unite ale Americii de compania Moderna. Are o eficienţă de 94% iar pentru anul viitor vor fi produse, spun specialiştii, între 500 şi un miliard de doze.

Pentru a obţine aşa numita imunitate, la nivelul întregii populaţii, este nevoie ca 60%-70% din populaţie să se vaccineze.

Citeste si: Noua versiunea a virusului COVID-19 este aproape de România. Au fost confirmate primele cazuri de infectare

Astăzi primele doze de vaccin au ajuns simultan în toate ţările Uniunii Europene, iar campania va demara peste tot în acelaşi timp, duminică 27 decembrie.