Oficial! Devine obligatoriu pe stradă de vineri, 8 octombrie. Ce trebuie să facă toți românii

Autor: Madalina Maftei

 Devine obligatoriu pe stradă de vineri, 8 octombrie

Sursa: Facebook

Este obligatoriu pe stradă de vineri, 8 octombrie. Locuitorii din aceste zone trebuie să se conformeze și să respecte noile măsuri impuse de autorități.

România traversează o perioadă critică în contextul pandemiei de coronavirus, care face ravagii. În plin val patru, mai multe zone din țara noastră trec prin clipe de groază după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a trecut cu mult de pragul de 6 la mie. În această situație se află și Ilfov, județul care joi a raporat o rată de incidență cumulată la 14 zile de 11,89 la mia de locuitori.

Devine obligatoriu pe stradă de vineri, 8 octombrie. Ce trebuie să facă toți românii

Județul Ilfov cu localitățile aferente a înregistrat joi o rata de infectare de aproape 12 la mia de locuitori, astfel autoritățile au hotărât întărirea restricțiilor în vederea combaterii pandemiei de coronavirus.

Așadar, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care, începând de vineri, 8 octombrie, masca de protecție sanitară devine obligatorie în spațiile publice din Ilfov, bineînțeles, cu unele excepții.

”Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise şi deschise”, prevede hotărârea.

Potrivit CJSU, în spațiile publice închise sunt exceptate de la regulă următoarele persoane:

-angajatul care este singur în birou;

-persoanele aflate în locuri de muncă situate în spații închise, cu condiția prezenței unui număr maxim de 10 persoane pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare și distanțare de un metru între ele;

- persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii;

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- persoanele care desfășoară activități fizice și/ sau în condiții de muncă solicitante;

- prezentatorii de televiziune și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Citeste si: Raed Arafat ar putea fi propus pentru postul de premier tehnocrat. Ce a declarat Klaus Iohannis

În spațiile publice deschise excepție sunt următoarele persoane:

- desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele care locuiesc;

- suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuat de medicul de medincina muncii/medic curant;

- desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante;

- copiii cu nevoi speciale; în urma evaluării riscului de către mdicul curant;

- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Citeste si: Vești proaste pentru românii care vin din aceste zone! Intră obligatoriu în carantină. CNSU a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat