OFICIAL! Grecia, condiții de călătorie iulie 2021. Anunț despre testarea turiștilor la graniță

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 27 iul 2022, 06:50
MAE, noi condiții de călătorie în Grecia pentru vara lui 2021
Sursa: unsplash

Un nou avertisment vine din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) referitor la condițiile de călătorie în Grecia pentru vara lui 2021. Ce se întâmplă la granița Greciei?

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a actualizat condițiile de călătorie în Grecia pentru vara 2021. Autoritățile din Grecia au luat decizia de a testa în mod aleatoriu turiștii la graniță. Ce se întâmplă cu persoanele vaccinate?

UPDATE 12:16: Autoritățile elene au anunțat că nu vor testa toți turiștii care vor trece granița țării în perioada următoare, ci vor face teste în mod aleatoriu.

Specialiștii au făcut precizarea în contextul în care informația referitoare la testarea turiștilor ar fi fost tradusă greșit pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), generând astfel panică în rândul turiștilor. 

„Autorităţile elene nu au făcut un astfel de anunţ, ci au precizat că vor fi efectuate teste în mod aleatoriu, aşa cum s-a procedat până în prezent şi aşa cum procedează şi alte ţări. Probabil că a fost o eroare de traducere pe site-ul ministerului român, însă ANAT solicită o responsabilitate mai mare din partea MAE, mai ales că din ce în ce mai mulţi turişti români

optează pentru Grecia ca destinaţie. Un astfel de anunţ poate declanşa, pe lângă panică, şi un val de renunţări sau anulări. Orice anunţ tradus eronat poate determina pierderi de neconceput industriei turistice.”
, a precizat Asociația Națională a Agenţiilor din Turism (ANAT), potrivit alephnews.ro.

Condiții de călătorie în Grecia de la 1 iulie 2021. MAE, anunț oficial

Grecia schimbă condițiile de călătorie pentru toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că începând cu data de 1 iulie, toți turiștii care merg în Grecia vor fi testați pentru COVID-19. Măsura se aplică inclusiv în cazul persoanelor care sunt vaccinate sau care prezintă un test Covid-19 negativ sau care au trecut prin boală.

Excepție de la regulă fac copiii care nu au au împlinit 12 ani, dar și persoanele care călătoresc cu avionul.

„În perioada 26.06.2021–03.07.2021, intrarea pe teritoriul Republicii Elene este permisă, în continuare, tuturor persoanelor care prezintă rezultatul unui test rapid, efectuat în statul de proveniență ori în cel de tranzit, a cărui valabilitate să nu fie mai mare de 48 de ore de la data prelevării.

Această măsură este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani împliniți.

Rezultatul acestui test NU poate fi substituit cu cel al testului rapid care se efectuează obligatoriu pentru toate categoriile de persoane (indiferent de statul de destinație), după intrarea în Grecia.

(...) De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet  https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Chiar dacă toți turiștii vor fi testați la granița Greciei, autoritățile Republicii Elene folosind un test rapid, Ministerul Afacerilor Externe atenționează că acest test nu substituite rezultatul negativ al testului COVID-19 pe care trebuie să îl prezinte turiștii care nu s-au vaccinat anti-Covid-19. 

Turiștii care vor să meargă în Grecia trebuie să știe că vor fi obligați să completeze formularul PLF (Passenger Locator Form). Persoanele care nu fac acest lucru riscă o amendă de 500 de euro.

Citeste si: Copiii ar putea fi vaccinați în școli, începând de anul următor. Sorin Ion: ”Nu excludem o acțiune de vaccinare a elevilor în școli!”

Condiții de călătorie în Grecia vară 2021. Ce se întâmplă cu persoanele care sunt testate pozitiv cu COVID-19 după ce ajung la granița Greciei?

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au anunțat că persoanele care sunt testate pozitiv cu COVID-19 în urma testului rapid făcut la granița țării vor fi obligate să stea în carantină 10 sau 7 zile. Carantina de 10 zile este obligatorie pentru persoanele care nu sunt vaccinate anti-Covid-19, în timp ce persoanele vaccinate vor sta în carantină 7 zile. După acest interval de timp, turiștii vor fi din nou testați pentru COVID-19 cu test PCR. În perioada carantinei, turiștii vor fi cazați într-o locație stabilită de autoritățile elene.

„Există un element de noutate pentru cetățenii care urmează să se deplaseze în Grecia – a fost introdusă recent obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de țara de origine. Asta înseamnă că cetățenii români care vor intra pe cale rutieră în Grecia vor fi testați cu toții, indiferent de țara de origine, iar cei depistați pozitiv vor fi supuși regimului de carantină pentru o perioadă de zece zile, fie la locul de domiciliu, dar în cazul turiștilor vorbim de locații stabilite de autoritățile elene.

Există o categorie specială, pentru cei care au fost imunizați, fie cu vaccin cu doză dublă sau unică și au, totuși, un rezultat pozitiv la această testare, atunci carantina nu mai este de 10 zile, ci de șapte zile, iar în ultima zi de carantină, aceste persoane vor fi supuse unui test PCR.

Și vaccinații vor fi testați. Informațiile le-am primit astăzi de la ambasada României la Atena.”, a precizat Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE, potrivit digi24.ro.

Citeste si: Restricțiile de circulație pe timp de noapte au fost reintroduse! Unde s-a luat această decizie?