OFICIAL! Pașaportul COVID a fost aprobat în UE. Documentul va putea fi folosit pentru călătorii începând cu luna IUNIE

Author: Ana Dinu
Din iunie se poate circula pe baza pasaportului COVID

Parlamentul European și statele membre au căzut la un consens, joi, în ce privește implementarea certificatului sanitar european COVID. Scopul acestui pașaport este de a facilita libera circulație în interiorul Uniunii Europene pe perioada pademiei de coronavirus.

Acest document, care se va numi ”certificatul verde digital european” va atesta că deținătorul său a fost vaccinat împotriva Covid-19, că are un test negativ recent sau că a trecut deja prin boală. Acestea vor fi trei certificate distincte.

Pașaportul COVID pregătit să intre în vigoare

Certificatul verde va fi disponibil în format digital, dar și pe hârtie. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să elibereze certificate care apoi vor fi accepate în alte țări ale UE.

Acest certificat ar urma să fie în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi condiția prealabilă pentru libera circulație și nici nu va fi considerat un document de călătorie.

Parlamentarii europeni au cerut, inițial, ca statele membre să sporte inițial costurile testelor PCR, însă unele dintre ele au refuzat. Compromisul găsit presupune necesitatea unor teste ”abordabile și accesibile”, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziția testelor.

Un alt punct care a trezit divergențe între parlamentarii europeni a fost să se promită garanția că titularii certificatului nu vor fi supuși carantinei sau unor teste suplimentare în țara de destinație. Însă, statele membre au dorit neapărat să-și rezerve astfel de măsuri, mai ales în situații excepționale, precum răspândirea unor noi variante ale virusului.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Valeriu Gheorghiță, anunț oficial despre certificatul verde european. Ce decizie au luat autoritățile din România?

Textul de compromis prevede că statele membre: se vor abţine de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare”, cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepţia cazului în care acestea vor fi „necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică”. 

Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai.

Acordul va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie.

Astfel, dacă certificatul verde va intra în vigoare de la sfârșitul lunii, oamenii vor putea călătorii în această vară pe baza pașaportului Covid, însă, momentan, documentul se află pe agenda summitului care va avea loc la sfârșitul acestei luni.

Este foarte probabil ca de la începutul lunii iulie, românii să poată circula în Uniunea Europeană pe baza acestui document.

Citeste si: Oficial! Certificatul european de vaccinare a intrat în etapa testelor tehnice. Cum va arăta și de unde se va putea procura documentul

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.