UPDATE 11:20: De la 1 ianuarie România și Bulgaria intră în totalitate în Schengen! „ACORD! Miniştrii de Interne au adoptat decizia de a elimina controalele la graniţă pentru Bulgaria şi România de la 1 ianuarie 2025. O victorie mare pentru Bulgaria, pentru România şi pentru toată Europa”, a scris pe platforma X Ungaria, stat care deţine preşedinţia Consiliului UE, la momentul actual.
După cum se arată pe site-ul Consiliului UE, miniștrii de Interne și de Justiție din țările membre UE vor dezbate și vor vota eliminarea controalelor la frontierele terestre pentru
Ce se va mai discuta la reuniunea Consiliului JAI
Conform sursei citate, România și Bulgaria au implementat deja normele Schengen pentru frontierele aeriene și maritime începând cu 31 martie 2024. Ridicarea controalelor la frontierele terestre ar completa acest proces, oferind acces deplin la cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume.
De asemenea, reuniunea Consiliului JAI de astăzi include un schimb de opinii privind prioritățile ciclului anual al Consiliului Schengen, cu accent pe utilizarea tehnologiilor digitale pentru sporirea securității generale, se mai arată pe site-ul Consiliului UE.
Citește și: România va intra complet în Schengen începând cu 1 ianuarie 2025! Anunțul președintelui Klaus Iohannis
De-a lungul anilor, criza migrației și amenințările la adresa securității interne au dus la reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne în unele state membre. Totuși, includerea completă a României și Bulgariei în Schengen este văzută ca un pas esențial pentru consolidarea unității europene.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Ce a spus ministrul de Interne austriac despre intrarea României în Schengen
Austria, care anterior a blocat aderarea României și Bulgariei, și-a schimbat poziția. Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, a confirmat că nu va mai folosi dreptul de veto. Totuși, decizia finală include menținerea unor controale temporare la frontierele dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria pentru o perioadă inițială de șase luni, conform articolelor 25a(4) și 25a(5) din Codul Frontierelor Schengen.
„Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE. După ”Schengen aerian”, ”Schengen terestru” este acum deschis pentru România şi Bulgaria”, a declarat Karner, citat într-un comunicat al Ministerului de Interne austriac.
Cele trei state europene și-au reafirmat angajamentul pentru combaterea migrației ilegale printr-o declarație comună, inspirată din acordul semnat la finalul anului 2023. Aceasta subliniază importanța cooperării în gestionarea fluxurilor migraționale și consolidarea securității la frontierele externe ale Uniunii Europene.
Aderarea deplină la spațiul Schengen este un moment așteptat de România și Bulgaria de peste un deceniu, începând din 2011. Cele două state, care împart o lungă graniță comună, au lucrat împreună pentru a îndeplini condițiile tehnice necesare.