Olanda: Rusia pregătește sabotarea infrastructurii

Author: Bogdan Frațilă

Cablurile de internet, gazoductele și parcurile eoliene sunt vulnerabile la sabotaj, spun agențiile olandeze de informații. Există deja pregătiri pentru sabotaj

Sursa: PixaBay

Cablurile de internet, gazoductele și parcurile eoliene sunt vulnerabile la sabotaj, spun agențiile olandeze de informații. Există deja pregătiri pentru sabotaj

Cablurile de internet, gazoductele și parcurile eoliene sunt vulnerabile la sabotaj, spun agențiile olandeze de informații. Există deja pregătiri pentru sabotaj. Rusia inca nu a raspuns la aceste acuzatii, dar au un istoric de a redirectiona acuzele catre alte state asa cum s-a intamplat si anul trecut cu sabotajul de la Nord Stream.
Potrivit Serviciului olandez de informații militare (MIVD), Rusia a încercat să spioneze și să saboteze sistemul energetic al țării.

O navă rusă a fost reperată în Marea Nordului în urmă cu câteva luni, adunând informații despre parcurile eoliene, a declarat luni MIVD la Haga. A fost vorba de "acte pregătitoare pentru perturbări și sabotaj", a declarat directorul MIVD, Jan Swillens. Paza de coastă și marina militară au reperat nava la timp și au forțat-o să se întoarcă.
Rușii sunt în continuare "foarte interesați" de infrastructura din Marea Nordului, a declarat Swillens.
Potrivit informațiilor de la MIVD, este vorba, de asemenea, despre cabluri de internet și conducte de gaz. Acest lucru arată clar că amenințarea la adresa Olandei este mai concretă decât cred mulți, a spus Swillens.

Infrastructură vulnerabilă

MIVD și serviciul de informații interne și externe AIVD au prezentat în această săptămână un raport comun privind viziunea lor asupra războiului din Ucraina și a consecințelor acestuia.

Infrastructura maritimă olandeză din Marea Nordului, cum ar fi cablurile de internet, gazoductele și parcurile eoliene, este vulnerabilă la sabotaj, se arată în raport în termeni generali. Rusia cartografiază în secret această infrastructură, iar activitățile indică sabotajul. De asemenea, este posibil ca și alte infrastructuri, cum ar fi aprovizionarea cu apă potabilă și energie, să fie sabotate. MIVD și AIVD afirmă că au informat organizațiile responsabile de securitate.
De asemenea, acestea spun că Rusia duce un război informațional.
Rusia nu încearcă să manipuleze opinia publică doar în propria țară, ci și în Occident și în alte țări. Războiul împotriva Ucrainei este prezentat ca o apărare împotriva unei ordini mondiale conduse de SUA. Rusia folosește o varietate de mijloace pentru a face acest lucru, de exemplu, articole cumpărate în mass-media occidentale, rețele sociale și răspândește documente falsificate.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Relații slabe

Relațiile dintre Rusia și Olanda s-au deteriorat puternic de la doborârea zborului de pasageri MH17 cu o rachetă antiaeriană rusă deasupra estului Ucrainei în 2014. La acea vreme, 298 de persoane au fost ucise la bord, majoritatea olandezi. În weekend, guvernul de la Haga a anunțat expulzarea a aproximativ zece diplomați ruși. Se spune că este vorba, de asemenea, despre suspiciuni de spionaj. Faptul că infrastructura din Marea Nordului și Marea Baltică este susceptibilă la acte de sabotaj a devenit de notorietate publică cel târziu de când au fost descoperite, în septembrie anul trecut, scurgeri

în gazoductele Nord Stream 1 și 2. Încă nu se știe cine a distrus conductele. Tot în septembrie 2022, s-a aflat că drone necunoscute au fost observate pe platformele norvegiene de producție de petrol din Marea Nordului. In trecut, Rusia a negat orice acuzatie privind sabotajele facute si a incercat sa arunce vina pe America, dar nu a adus nici o dovada concreta. 

Citește și: Germania vrea sa convinga India sa se devina aliat împotriva Rusiei

Citește și: Cum schimbă războiul Rusiei economia noastra si a europei?

Citește și: UE convine asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei