Cablurile de internet, gazoductele și parcurile eoliene sunt vulnerabile la sabotaj, spun agențiile olandeze de informații. Există deja pregătiri pentru sabotaj. Rusia inca nu a raspuns la aceste acuzatii, dar au un istoric de a redirectiona acuzele catre alte state asa cum s-a intamplat si anul trecut cu sabotajul de la Nord Stream.
Potrivit Serviciului olandez de informații militare (MIVD), Rusia a încercat să spioneze și să saboteze sistemul energetic al țării.
Rușii sunt în continuare "foarte interesați" de infrastructura din Marea Nordului, a declarat Swillens.
Infrastructură vulnerabilă
MIVD și serviciul de informații interne și externe AIVD au prezentat în această săptămână un raport comun privind viziunea lor asupra războiului din Ucraina și a consecințelor acestuia. Infrastructura maritimă olandeză din Marea Nordului, cum ar fi cablurile de internet, gazoductele și parcurile eoliene, este vulnerabilă la sabotaj, se arată în raport în termeni generali. Rusia cartografiază în secret această infrastructură, iar activitățile indică sabotajul.
De asemenea, acestea spun că Rusia duce un război informațional. Rusia nu încearcă să manipuleze opinia publică doar în propria țară, ci și în Occident și în alte țări. Războiul împotriva Ucrainei este prezentat ca o apărare împotriva unei ordini mondiale conduse de SUA. Rusia folosește o varietate de mijloace pentru a face acest lucru, de exemplu, articole cumpărate în mass-media occidentale, rețele sociale și răspândește documente falsificate.
Relații slabe
Relațiile dintre Rusia și Olanda s-au deteriorat puternic de la doborârea zborului de pasageri MH17 cu o rachetă antiaeriană rusă deasupra estului Ucrainei în 2014. La acea vreme, 298 de persoane au fost ucise la bord, majoritatea olandezi. În weekend, guvernul de la Haga a anunțat expulzarea a aproximativ zece diplomați ruși. Se spune că este vorba, de asemenea, despre suspiciuni de spionaj. Faptul că infrastructura din Marea Nordului și Marea Baltică este susceptibilă la acte de sabotaj a devenit de notorietate publică cel târziu de când au fost descoperite, în septembrie anul trecut, scurgeri în gazoductele Nord Stream 1 și 2. Încă nu se știe cine a distrus conductele. Tot în septembrie 2022, s-a aflat că drone necunoscute au fost observate pe platformele norvegiene de producție de petrol din Marea Nordului. In trecut, Rusia a negat orice acuzatie privind sabotajele facute si a incercat sa arunce vina pe America, dar nu a adus nici o dovada concreta.
Citește și: Germania vrea sa convinga India sa se devina aliat împotriva Rusiei
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Citește și: Cum schimbă războiul Rusiei economia noastra si a europei?
Citește și: UE convine asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei