Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a prezentat joi noi recomandări cu privire la noul coronavirus, care recunosc unele rapoarte referitoare la transmiterea aeriană a virusului care provoacă COVID-19, dar fără să confirme că virusul se răspândeşte prin aer, relatează Reuters.
OMS a recunoscut că unele rapoarte despre focare de infecţii legate de spaţiile interioare aglomerate au sugerat posibilitatea transmiterii prin aerosoli, cum ar fi în timpul repetiţiilor pentru cor, în restaurante sau în săli de fitness.
Dar organizaţia a apreciat că mai multe cercetări sunt ” necesare urgent pentru a investiga astfel de cazuri şi a evalua semnificaţia lor pentru transmiterea COVID-19.”
Pe baza analizării dovezilor actuale, OMS a afirmat că noul coronavirus care provoacă Covid-19 se răspândeşte între oameni prin contact direct sau indirect cu suprafeţe contaminate sau prin contact apropiat cu persoanele infectate, care răspândesc virusul prin salivă, secreţii respiratorii sau picături eliberate atunci când o persoană infectată tuşeşte, strănută, vorbeşte sau cântă.
Anunţul avut loc în urma unei scrisori deschise primite din partea unor oamenilor de ştiinţă specializaţi în boli care se răspândeşte calea aerului- aşa-numiţii aerobiologi- care au cerut OMS să îşi actualizeze recomandările cu privire la modul în care se răspândeşte noul coronavirus pentru a include transmiterea prin aerosoli.
” Este o mişcare în direcţia corectă, deşi una mică. Este din ce în ce mai clar că pandemia este determinată de evenimentele de super-răspândire şi că cea mai bună explicaţie pentru multe dintre aceste evenimente este transmiterea prin aerosoli ”, a
declarat Jose Jimenez, un chimist de la Universitatea din Colorado semnatar al scrisorii care a fost publicată luni în revista Clinical Infectedious Diseases.Nu este clar cât de des se răspândeşte coronavirusul prin aerosoli, compartiv cu picăturile mai mari din tuse şi strănut.
Într-un briefing de presă susţinut joi, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional al Alergiilor şi Bolilor Infecţioase din SUA, a declarat că nu există încă multe dovezi solide cu privire la transmiterea aeriană a SARS-CoV-2, dar a spus: ” Cred este o presupunere rezonabilă că se întâmplă”.
Citeste si: E oficial: SUA se retrage din Organizatia Mondiala a Sanatatii. Ce sume pierde OMS
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Doar un număr foarte mic de boli se crede că se răspândesc prin aerosoli sau particule mici care plutesc în aer. Acestea includ rujeola şi tuberculoza- două boli extrem de contagioase care necesită precauţii extreme pentru a preveni expunerea.
Recomandările OMS recunosc că transmiterea aeriană a noului coronavirus poate avea loc în timpul procedurilor medicale specifice care generează aerosoli, cum ar fi atunci când se efectuează intubaţia.
În aceste condiţii, recomandările prevăd ca lucrătorii medicali care efectuează astfel de proceduri să poarte măşti respiratorii de tipul N95 şi alte echipamente de protecţie, într-o cameră ventilată corespunzător.
Orice modificare a evaluării OMS privind riscul de transmitere ar putea afecta recomandările actuale privind păstrarea distanţei fizice de 1 metru între persoane. Guvernele, care se bazează, de asemenea, pe recomandările OMS, ar putea să fie nevoite să îşi ajusteze măsurile de sănătate publică menite să reducă răspândirea virusului.
Citeste si: OMS recunoaste ca "apar dovezi" despre raspandirea coronavirusului pe calea aerului