Un emisar special al OMS, David Nabarro, a declarat că al treilea val al pandemiei de Covid-19 va veni, cel mai probabil, la începutul lui 2021 în cazul în care guvernele vor repeta greșelile ce au dus la al doilea val.
”Nu au construit infrastructura necesară în timpul lunilor de vară, după ce au adus sub control primul val. Acum avem al doilea val.
Nabarro a vorbit și despre deschiderea stațiunilor de ski, subiect intens discutat în această perioadă. ”După scăderea ratelor de infectare, şi vor scădea, atunci vom putea să fim cât de liberi dorim să fim.
Nabarro a lăudat Coreea de Sud, unde cazurile noi de Covid-19 sunt puține, însă a punctat că Europa nu a luat toate măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului. "Oamenii sunt angajaţi total, au un comportament care fac dificilă transmiterea virusului. Păstrează distanţa, poartă măşti, se izolează când sunt bolnavi, îşi spală mâinile şi suprafeţele.
Trebuie aşteptat până când numărul cazurilor este scăzut şi rămâne scăzut. Reacţia Europei a fost incompletă", a subliniat emisarul OMS.
Rafila vorbea și el de valul trei
Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, vorbea și el zilele trecute despre un al treilea val de Covid-19, care va ajunge, cel mai probabil, și în țara noastră.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
"Noi acum ne găsim, ca să fiu și eu în trendul vremurilor, în valul 2, am văzut că sunt țări, ca Japonia, unde apare al treilea val epidemic. Există decalaje între țări, probabil că până la sfârșitul anului să se oprească creșterea, nu știu să vă spun cifre în momentul de față, nu vreau să fac speculații. Este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte, care va duce la scăderea cazurilor, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, să asistăm la o nouă creștere începând cu luna februarie.
Situația nu se rezolva decât, cum spun cele mai optimiste voci, într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin, dacă vom fi în stare să putem să administrăm vaccinul- și aici avem nevoie de dumneavaostră ca parteneri, mă refer la mass media- să reușim să explicăm oamenilor, să știe ce înseamnă, ce conține el, care sunt riscurile, să le spunem cinstit dacă există astfel de riscuri, care sunt beneficiile, încât oamenii să ia decizii informate. Este lucrul cel mai important, să nu forțăm niciodată lucrurile, oamenii vor capăta încredere, acoperirea vaccinală va crește și va duce și la rezolvarea problemei de sănătate publică în România", declara, la TV, reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila.
Citeste si: Carantină totală începând de sâmbătă seara. Unde se aplică restricțiile?