Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a schimbat poziţia referitoare la purtatul măştilor, aliniindu-se tendinţei la nivel global, şi a recomandat utilizarea acestora în locuri publice aglomerate pentru a stopa răspândirea pandemiei noului coronavirus.
Cu toate acestea, agenţia ONU cu sediul la Geneva a subliniat că purtatul măştilor poate creşte riscurile pentru sănătate dacă oamenii le contaminează atingându-le cu mâinile murdare.
"Măştile pot crea, de asemenea, un fals sentiment de securitate", a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing de presă online.
Oficialul OMS a avertizat că purtatul măştilor nu poate înlocui igiena mâinilor, distanţarea fizică şi nici ţinerea sub urmărire a pacienţilor şi a contactelor lor sociale.
"Nu pot spune acest lucru suficient de clar: doar măştile singure nu vă vor proteja de COVID-19", a subliniat Tedros.
OMS nu a pledat pentru utilizarea în masă a măştilor în orientările sale anterioare pe această temă difuzate la începutul lunii aprilie.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Mosii de vara. Cele mai vechi si frumoase obiceiuri din sambata dinaintea Rusaliilor
Citeste si: Concediu de vară 2020: În ce condiții vom putea pleca în vacanță anul acesta?
Citeste si: Ministrul Sanatatii a spus cum a reusit sa nu se infecteze cu coronavirus, desi a fost in multe focare
Recent, Tedros a susţinut că guvernele ar trebui să încurajeze utilizarea măştilor acolo unde transmiterea virusului este răspândită şi unde este dificil să se păstreze o distanţă sigură între persoane, "cum ar fi în transportul public, în magazine sau în alte medii îngrădite sau aglomerate".
(sursa: agerpres.ro, realitatea.net)