ONU convine asupra Acordului privind marea liberă!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 05 dec 2023, 00:20

Statele membre ale ONU au convenit asupra unui tratat de protecție a mării înalte. Anterior, țările negociau între ele de ani de zile!

Sursa: PixaBay

Statele membre ale ONU au convenit asupra unui tratat de protecție a mării înalte. Anterior, țările negociau între ele de ani de zile!

Statele membre ale ONU au convenit asupra unui tratat de protecție a mării înalte. Anterior, țările negociau între ele de ani de zile. Unul dintre conflicte se învârtea în jurul chestiunii privind modul în care ar trebui definite zonele protejate.După 15 ani de negocieri dure la Națiunile Unite cu privire la un acord internațional de protejare a oceanelor lumii, a fost realizat un progres. "Corabia a ajuns la țărm", a declarat șefa conferinței, Rena Lee, în aplauzele delegaților, care au negociat aproape 40 de ore în șir. obiectivul negocierilor de la New York a fost mai presus de toate ca, în viitor, cel puțin 30 la sută din oceanele lumii să fie desemnate ca zone protejate. În plus, a fost stabilită o procedură de verificare a compatibilității cu mediul înconjurător a proiectelor economice, a expedițiilor și a altor activități în oceane. De asemenea, acordul are ca scop plasarea diversității biologice din largul mării sub o protecție obligatorie la nivel internațional.

Două treimi din oceane fac parte din marea liberă și sunt, astfel, în mare parte, un spațiu fără lege.

Statele membre ale ONU au convenit asupra unui tratat de protecție a mării înalte. Anterior, țările negociau între ele de ani de zile!
[Sursa: Captură YouTube]

Redeschiderea negocierilor este exclusă

Înainte de a putea fi adoptat în mod oficial, acordul trebuie să fie revizuit de avocați și tradus în cele șase limbi oficiale ale Națiunilor Unite. Lee a exclus o reluare a negocierilor sau a discuțiilor privind conținutul acestuia. Cu toate acestea, tratatul trebuie încă ratificat de țările membre.Imediat înainte de descoperirea de la New York, a existat un acord la o altă conferință oceanică din Panama: Participanții s-au angajat să aloce aproape 20 de miliarde de dolari americani (18,8 miliarde de euro) pentru protecția oceanelor.

Numai guvernul american a promis aproape șase miliarde de dolari pentru 77 de proiecte.

Statele membre ale ONU au convenit asupra unui tratat de protecție a mării înalte. Anterior, țările negociau între ele de ani de zile!
[Sursa: Captură YouTube]

Definiția controversată a zonelor protejate

Cel mai recent, negocierile complicate din cadrul celei de-a cincea conferințe dintre statele membre ale ONU s-au concentrat pe problema modului în care se va stabili ce părți din marea liberă ar trebui să fie definite în viitor ca zone protejate. Potrivit diplomaților, China și Rusia, în special, au insistat ca acest lucru să fie făcut în unanimitate- în acest caz, o singură țară ar fi putut bloca orice decizie.Se pare că acest lucru a fost acum eludat: Diplomații au declarat duminică seară că zonele protejate ar putea fi definite cu o majoritate de trei sferturi din statele membre.

Un alt conflict cheie s-a învârtit în jurul rezultatelor potențial profitabile ale cercetării, despre care nimeni nu știe dacă vor deveni vreodată realitate: Oamenii de știință speră că descoperirea unor creaturi necunoscute până acum în adâncurile abia explorate și a materialului genetic al acestora va duce la descoperiri în medicină, de exemplu. În cazul în care s-ar realiza într-adevăr progrese fundamentale, acestea ar duce probabil la un profit mare.În această privință, țările din așa-numitul Sud Global s-au luptat mai ales cu principalele țări industrializate din Nord. Deoarece este probabil ca și cele mai mari economii să culeagă majoritatea beneficiilor sperate, a fost stabilit un mecanism de plăți compensatorii către țările mai sărace. Potrivit agenției de presă dpa, compromisul la care s-a ajuns prevede plăți anuale forfetare din partea țărilor industrializate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Parlamentul UE: Mai multe drepturi de confidentialitate pentru oameni

Citește și: Masinile pe benzina si diesel interzise dupa 2035? Germania refuza initiativa

Citește și: Malaezia: Inundațiile mortale forțează 41 000 de oameni sa evacueze!