ONU salvează acum rata de schimb Bitcoin!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 oct 2022, 11:54

ONU avertizează Rezerva Federală a SUA cu privire la impactul asupra piețelor mondiale

Sursa: PixaBay

ONU avertizează Rezerva Federală a SUA cu privire la impactul asupra piețelor mondiale

ONU avertizează Rezerva Federală a SUA cu privire la impactul asupra piețelor mondiale și recomandă renunțarea la politica monetară. Bun pentru Bitcoin?

Politica monetară restrictivă a Rezervei Federale a SUA, care prevalează în prezent, închide robinetul dolarului în economia globală. Și pe bună dreptate: rata inflației în SUA este încă la un nivel maxim al ultimilor 40 de ani, chiar și după o mică scădere. Se presupune că mai puțini bani în circulație ar trebui să limiteze economia supraîncălzită.

Dar există temeri că Rezerva Federală (Fed) ar putea să se întreacă pe sine.

Reserve Bank of India consideră chiar că majorarea rapidă a ratelor dobânzilor cheie s-ar putea dovedi a fi un al treilea șoc pentru economia mondială, după pandemia Corona și conflictul din Ucraina.

Acum, potrivit Wall Street Journal, chiar și Organizația Națiunilor Unite (ONU) avertizează asupra efectelor politicii monetare deosebit de stricte.

Se întrevede o inversare a politicii agresive privind dobânzile? Și va salva acest lucru prețul Bitcoin și al altor criptomonede?

Bitcoin și dolarul

În ultimele luni, unii experți financiari au numit dolarul american "mingea de distrugere a dolarului". Dacă ne uităm la prețul DXY, adică la indicele valutar al dolarului evaluat în raport cu un coș de alte monede occidentale relevante, este ușor de înțeles de ce.

Tendința de creștere a DXY a crescut semnificativ chiar și cu câteva luni înainte de modificarea așteptată a politicii americane privind rata dobânzii în martie 2022, după cum se poate observa în mod impresionant în grafic. Ca urmare a performanței superioare a dolarului american, acțiunile tehnologice de pe NASDAQ și Bitcoin au scăzut în același timp.

Acest lucru se datorează faptului că activele de risc au de suferit de pe urma politicii monetare stricte a SUA, deoarece aceasta crește randamentele obligațiunilor guvernamentale americane și, prin urmare, rata de schimb a dolarului.

Pentru investitori, creșterile ratei dobânzii cheie în cea mai mare economie a lumii fac mai profitabilă deținerea de obligațiuni guvernamentale americane relativ sigure în loc să se ocupe de active de risc.

Test de stres

Forța dolarului nu se oprește însă la criptomonede și la acțiunile tehnologice. Între timp, piețele mai mari au de suferit. Recent, euro s-a scufundat sub paritatea cu dolarul. Marea Britanie și Japonia au fost deja obligate să intervină în fața devalorizării masive a monedei lor față de dolar.

Săptămâna trecută, Banca Angliei a cumpărat obligațiuni guvernamentale pe 30 de ani ale țării pentru a încetini declinul monedei. Cu puțin timp înainte, Banca Japoniei a pus și ea frână și a protejat yenul de o nouă devalorizare. Aceste măsuri seamănă de fapt cu politica monetară relaxată, așa cum a fost aplicată la începutul crizei Corona.

În cadrul unei conferințe privind comerțul și dezvoltarea (UNCTAD), Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat, de asemenea, în mod direct Fed asupra efectelor politicii sale agresive în materie de dobânzi asupra țărilor în curs de dezvoltare și emergente, care

trebuie să cumpere dolari scumpi pentru comerțul mondial sau să plătească datoriile în dolari americani.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Teama de o recesiune globală pare prea mare

 Consiliul UNCTAD consideră că contracararea șocurilor legate de ofertă prin politica cererii reprezintă o "abordare foarte periculoasă". Potrivit Consiliului, emisiunea restrictivă de dolari a Rezervei Federale americane amenință să provoace "o perioadă de stagnare și instabilitate economică". Prin urmare, ONU a cerut Fed să își reconsidere politica monetară agresivă pentru binele economiei globale.

În cazul în care situația economică continuă să se deterioreze, banca centrală ar putea fi nevoită să revină asupra cursului său.

Întoarcere în lanț

O inversare a acestei politici ar fi, probabil, un vânt de coadă pentru toate piețele de risc, dar mai ales pentru Bitcoin și compania. O redresare temporară a prețurilor ar fi în perspectivă, cel puțin pe termen scurt.

Primele semne ale unei pauze în actuala politică monetară sunt deja primite pozitiv. Potrivit Bloomberg, vânzările de ETF-uri cripto au încetat pentru moment în al treilea trimestru.

Platforma de analiză cripto Messari a arătat fuga totală a investitorilor în Bitcoin, în fața devalorizării în creștere a euro sau a lirei sterline. Aurul și argintul au cunoscut, de asemenea, o creștere puternică săptămâna trecută.

De asemenea, Bitcoin se menține pentru moment la nivelul important de preț din jurul valorii de 19.000 de dolari americani, oferind și mai multe argumente în favoarea unui minim. Robert Kiyosaki, autorul clasicului financiar "Tata bogat, tată sărac", vede chiar o mare oportunitate de cumpărare pentru Bitcoin în situația actuală.

Cu toate acestea, piața criptografică este încă departe de a fi în afara pericolului. Se pare că Rezerva Federală a SUA este conștientă de impactul politicii sale asupra economiei globale. Acestea au fost cuvintele președintelui Jerome Powell în timpul discursului său de la Simpozionul economic de la Jackson Hole. El a declarat că este pregătit să înfrunte "o anumită durere" pentru a controla ratele ridicate ale inflației. Și, probabil, să accepte daune suplimentare în acest proces.

Pentru că relaxarea politicii monetare în contextul unor cifre atât de ridicate ale inflației contrazice de fapt orice rațiune monetară. "Durerea" ar putea fi văzută și în alegerea băncilor centrale între stabilitatea prețurilor și stabilitatea economică.

Citeste si: Piețe emergente cu un grad ridicat de adoptare a criptomonedelor

Citeste si: Dificultatea mineritului Bitcoin urcă la un maxim istoric!

Citeste si: Injumatatirea Bitcoin? Afla ce se intampla

 

Taguri:

Episodul 22 al serialului turcesc „Tablou de familie” este difuzat la Kanal D vineri, 26 iulie 2024. Serialul mai poate fi urmări și online, live pe kanald.ro.