Operatia de MICSORARE a STOMACULUI, moft sau necesitate. Din ce in ce mai multi romani sunt bolnavi de obezitate morbida

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 19:57

Din ce in ce mai multi romani nu mai pot scapa de kilogramele in plus decat cu bisturiul, prin operatia de micsorare a stomacului.

Pentru ei, specialistii cer statului decontarea, macar partiala, a interventiei! Nu de alta, dar, pretul acesteia poate ajunge si la 9.000 de euro. „Captiva in propriul corp”. Este marturia unei femei in floarea varstei. La numai 44 de ani, a ajuns prizoniera in propriul ei corp. Obezitatea i-a rapit pofta de viata si bucuria de a se juca in aer liber cu fii ei. Nici la serviciu nu mai poate merge.

Femeia cantareste, acum, peste 170 de kilograme. Toate sperantele si le pune in medicii de la Institutul Parhon. Medicii spun ca, saptamanal, au de-a face cu astfel de cazuri. Dincolo de lipsa miscarii si a unei diete echilibrate, unii oameni sunt predispusi la obezitate: „ Exista boli rare, care au o componenta genetica dovedita si la care apare un anumit tip de obezitate monstruoasa si foarte greu de tratat.

Pentru astfel de pacienti, singura solutie ramane operatia de micsorare a stomacului, o interventie costisitoare. Preturile unei astfel de operatii incep de la 4 000 de euro, dar, pot ajunge pana la 9 000 de euro. Anul trecut aproape o mie de romani cu probleme de greutate au platit pentru o astfel de interventie. E drept, nu toti erau diagnosticati cu obezitate morbida, o boala grava care nu poate fi tratata cu medicamente.



##VIDEO131337##

Este si cazul Lorenei, o tanara care, la 22 de ani, catareste o suta de kilograme. Tanara spune ca a incercat nenumarare diete, insa, niciuna nu a ajutat-o sa scape de kilogramele in plus. Asa ca a decis sa se lasa, acum, pe mana doctorilor.

Specialistii romani spun ca astfel de operatii de micsorare de stomac ar trebui decontate, macar partial, dar, numai pentru cei care au cu adevarat nevoie.

Vorbim despre persoanele carora obezitate le afecteaza grav sanatatea.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In Europa, mai multe state deconteaza integral aceste operatii.

Franta opereaza, annual, 40 000 de pacienti cu obezitate morbida. In Romania, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, inca, analizeaza necesitatea unui astfel de program.