Ora de iarnă vine la pachet cu mai multe ore de somn deoarece zilele sunt mai scurte și nopțile mai lungi. Această schimbare a apărut în Uniunea Europeană pentru a economisi energie în timpul războiului sau a crizelor de pe piața războiului în 1970.
Citeste si: 10 curiozități despre solstițiul de vară. Cea mai lungă zi din an este pe 21 iunie
Când trece România la ora de iarnă
În noaptea de 30 spre 31 octombrie se va reveni la ora de iarnă, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Ziua de 31 octombrie este cea mai lungă zi din an, având 25 de ore. România a adoptat această schimbare în urmă cu 90 de ani, în 1932, iar în perioada 1933-1940 a fost anunțată și încadrarea orei de vară.
Citeste si: Ora de vară 2022. Când se schimbă ora anul acesta. Ziua în care ceasurile se dau cu o oră înainte
Trebuie să fim atenți la aceste schimbări deoarece pot avea efecte negative asupra noastră în primele zile din cauza odihnei, moment în care pot să apară tulburări precum insomnia, depresia sau schimbări de comportament.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Când s-ar putea renunța la schimbarea orei
În anul 2018 a apărut o propunere din partea Comisiei Europene pentru Uniunea Europeană prin care se ridica renunțarea la schimbarea orei. Această propunere ar fi trebuit pusă în aplicare încă din 2019, însă unele state membre s-au opus propunerii.
În mod normal, statele Uniunii Europene trebuiau să informeze Comisia cu privire la alegerea făcută, dacă vor să mențină ora de vară (până în luna martie) sau doresc să mențină ora de iarnă (până în luna octombrie), pentru a nu afecta funcționarea pieței unice, dar din cauza pandemiei de coronavirus, această decizie s-a amânat până în anul
Citeste si: Renunţăm la ora de vară în 2021? Ce a decis Comisia Europeană
În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra numai ora de iarnă, dar încă nu a fost luată o decizie în Parlament.
Surse: ora-exacta.ro, digi24