Ora de iarnă 2023: Data la care România dă ceasul înapoi

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 17 mai 2024, 01:45

Data la care România își schimbă ceasul

Sursa: freepik.com

În fiecare an, în luna octombrie România trece la ora de vară.

Pe ce dată trece România la ora de iarnă? Decizia luată de parlamentari cu privire la schimbarea orei. Află când se schimbă ora și cum ne influențează aceasta.

Pe ce dată se schimbă ceasul pentru ora de iarnă 2023?

Ora de iarnă 2023 este momentul în care ceasurile se dau înapoi și România revine la ora Europei de Est+ 2 UTC. Ora de iarnă este considerată ora-standard.

Schimbarea orei se face de două ori pe an cu scopul folosirii mai îndelungate a luminii solare.

Trecerea de la ora de iarnă 2023 se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiul de toamnă. Pe data de 23 septembrie, echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii.

Echinocțiul reprezintă acel moment rar din an (sunt doar două astfel de momente) în care ziua este egală cu noaptea.

Citește și: Incendiu puternic la un hotel din Băile Felix. Au fost raportate mai multe victime

Astfel, în acest an revenirea la ora de iarnă se va face la data de 29 octombrie 2023, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fii pentru mai puține ore pe cer, astfel încât noaptea devine mai lungă. Când trecem la ora de iarnă, dormim cu o oră mai mult. Ziua de 29 octombrie 2023 va avea 25 de ore.

Trebuie știut faptul că există o regulă, astfel că trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din luna martie, în timp ce trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie.

Pandemia a întrerupt discuțiile și a făcut Comisia Europeană să recomande statelor membre să păstreze regulile actuale între 2022 și 2026, pentru a evita un labirint legislativ.

Prin urmare, schimbarea orei va continua să aibă loc în toate țările din Uniunea Europeană și Elveția.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă?

Cu toate că românii vor câștiga o oră în plus de somn, acest lucru le poate afecta.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Până de curând, toate statele membre ale Uniunii Europene erau obligate să schimbe ora de două ori pe an pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală într-o anumită perioadă de timp. Astfel, ceasurile se dau cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și se dau cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.

Schimbarea orei vine la pachet cu stări de oboseală, panică, iar uneori și cu stări de depresie. Aceste stări pot persista  doua sau chiar trei săptămâni, după schimbarea orei.

În fiecare an, în luna octombrie România trece la ora de vară.
[Sursa: freepik.com]

Cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea orei, în special toamna, îi face pe oamenii să aibă, pentru o anumită perioadă de timp, simptome asemănătoare cu cele resimțite de cei care călătoresc și care trebuie să se adapteze la diferența de fus orar.

Citește și: Câte zile libere de la stat vor avea românii în 2024. Șapte dintre acestea pică în weekend

Acest schimb, de oră, trecerea la ora de iarnă ne tulbură somnul, pentru că mulți avem probleme în a ne adapta să dormim mai târziu, dar totuși să ne trezim devreme pentru muncă sau școală. Din cauza tulburărilor de somn cu care ne confruntăm în această perioadă, trecerea la ora de iarnă poate provoca scăderi ale performanței, concentrării și memoriei, precum și oboseală și somnolență în timpul zilei. Pe lângă modificările somnului, pot să apară și astenia, vertijul și irascibilitatea. De asemenea, expunerea redusă la lumina naturală a soarelui poate duce la schimbări de dispoziție, din cauza producție scăzute de serotonină, hormonul fericirii. Astfel, există riscul apariției depresiei. 

Cel mai important este ca în această perioadă sa facem plimbări lungi, în aer liber, indiferent de starea vremii.

Tot acum, există un risc crescut al accidentelor vasculare, dar crește și pofta de mâncare.

Sursă: euronews.ro 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.