Ora perfectă de somn pentru a avea energie toată ziua. Renumitul neurochirurg Vlad Ciurea a explicat care este rutina ideală

Autor: Andrei Costanda

Vlad Ciurea a explicat care este rutina perfectă de somn pentru odihnă ideală

Sursa: Colaj Capital & Pexels

Prof. dr. Vlad Ciurea a oferit sfaturi esențiale pentru o rutină sănătoasă de somn, subliniind importanța unei ore fixe de culcare și evitarea somniferelor.

Într-o discuție recentă la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN, prof. dr. Vlad Ciurea, expert în neurochirurgie, a subliniat importanța unei rutine de somn bine stabilite și a oferit recomandări valoroase pentru îmbunătățirea calității somnului.

Ora ideală pentru somn este 10 seara

Prof. dr. Vlad Ciurea a împărtășit propria sa experiență și a recomandat ca ora de culcare să fie fixată la 10:00 seara.

„Ora de somn pe care o experimentez personal și o recomand este 10:00 seara. La 10:00 seara, după duș, după închiderea televizorului, în perfectă liniște, să reușim să creăm un pol de odihnă în cameră”, a explicat acesta pentru sursa citată.

El a insistat că este esențial să evităm folosirea aerului condiționat, deoarece acesta poate perturba funcțiile organismului. În schimb, el a sugerat cititul unei cărți de poveste ca o metodă eficientă de relaxare înainte de somn.

„Fără aer condiționat! Pledez să dormim cu o carte de citit, de poveste, fără aer condiționat pentru că știm că perturbă toate funcțiile din organism, și atunci vom reuși să ne liniștim”, a adăugat profesorul.

Prof. dr. Ciurea a subliniat că recurgerea la somnifere nu este o soluție sănătoasă pentru problemele de somn.

„Nu este bine să ne încărcăm cu tot felul de somnifere, trebuie să stabilim o oră de somn, iar ora de somn trebuie să fie cât mai corectă posibil”,

a afirmat acesta. El a încurajat stabilirea unei rutine de somn bazate pe fiziologia naturală a organismului, fără intervenții chimice.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Citește și: Până când pot depune pensionarii adeverințele de sporuri la Casa de Pensii! Daniel Baciu a dat termenul final

Citește și: Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de luni, 29 iulie 2024: Cu cât a crescut prețul monedei euro azi

Obiceiuri alimentare sănătoase

În plus față de recomandările privind somnul, prof.

dr. Vlad Ciurea a discutat și despre importanța unui regim alimentar sănătos, în special în ceea ce privește cina. El a citat un proverb chinezesc pentru a ilustra necesitatea unei mese de seară moderate: „Masa de seară trebuie să o trimitem dușmanului. Este un proverb chinezesc, masa de dimineață să o mănânci tu, masa de prânz obligatoriu o împarți cu cineva, iar masa de seară o trimiți dușmanului.”

Prof. dr. Ciurea a explicat că alimentele consumate seara sunt depozitate în organism, ceea ce poate duce la probleme de sănătate.

„Pentru că tot ceea ce se mănâncă seara se depune. Și atunci se depune pe organism și încărcăm organismul! Este foarte ușor de spus, dar foarte greu de făcut”, a subliniat el.

Recunoscând dificultățile pe care le întâmpină mulți oameni într-o societate modernă statică, prof. dr. Ciurea a mărturisit că și el se confruntă cu provocări similare.

„Și eu sunt puțin supraponderal, deci toți suferim, pentru că suntem într-o situație în care avem o societate care este foarte statică. Nu avem timp de alte lucruri. Când ajungem la domiciliu, suntem așa de obosiți încât nu ne mai vine decât să mâncăm ceva și să ne culcăm. Este total greșit”, a declarat el.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.