După ce numărul de infectări cu coronavirus a explodat în România, autoritățile din învățământ au decis să impună o vacanță forțată de două săptămâni pentru a preveni răspândirea noului coronavirus în școli. Deși s-a luat această decizie la nivelul întregii țări, cursurile online au continuat în unele orașe din România. De ce au hotărât profesorii acest lucru?
Cursuri online în timpul vacanței. Unde s-a luat această decizie?
Vacanța de două săptămâni impusă de autorități din cauza pandemiei de coronavirus nu a fost văzută cu ochi buni de profesori. Cadrele didactice consideră că deși această măsură este eficientă pentru a preveni infectarea cu coronavirus, elevii au de suferit și asta pentru că se produce o fracturare a învățării, având în vedere că vacanța a fost impusă la scurt timp după începerea noului an școlar.
În acest context, unii profesori au considerat că este o alegere înțeleaptă să continue cursurile online chiar și în perioada vacanței de două săptămâni, în special cu elevii din anii terminali și care se pregătesc de examenele naționale.
În Craiova, un profesor de matematică a decis să susțină în continuare cursurile online, acesta dorind să vină în sprijinul elevilor și să nu afecteze procesul de învățare.
„Mai lucram online cu elevii de a XII-a pentru examenul de Bacalaureat. Am şi vorbit cu ei despre ce poate fi mai rău decât şcoala în sistem hibrid sau şcoala online? Şi răspunsul comun a fost lipsa şcolii. Este necesar ca în această perioadă să continuăm pregătirea. Întreruperea aceasta după o lună de şcoală nu este altceva decât o fragmentare a învăţării. Suntem mai mulţi profesori care facem astfel de ore benevol cu elevii care îşi doresc să lucreze, astfel încât să îi ţinem conectaţi. Subliniez faptul că şcoala cu prezenţă fizică nu putea continua pentru că erau multe cazuri. Copiii nu respectau regulile de distanţare şi nu purtau masca în pauze. Când intrau profesorii la ore, atunci respectau şi ei regulile. Aşa se explică de ce au crescut atât de mult cazurile de infectări”, a spus profesorul Cătălin Spiridon de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, potrivit edupedu.ro, care citează gds.ro.
Nu doar în Craiova profesorii au decis să continue cursurile, ci și la Colegiul Naţional „Costache Negri” din Galați s-a luat această decizie. Cadrele didactice sunt de părere că elevii au nevoie de o continuitate în ceea ce privește procesul de învățare, în special elevii din anii terminali, motiv pentru care au decis ca predarea să se desfășoare în continuare în mediul online, chiar și în timpul vacanței.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Elevii au înţeles această necesitate şi a fost o decizie responsabilă, luată împreună cu profesorii. Vorbim de pregătire online, în special la toate obiectele pentru examenele naţionale: limba română, matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, informatică. Profesorii noştri organizează ore de pregătire online, astfel încât să fie un sprijin pentru elevii care doresc să facă performanţă sau care au nevoie de recuperare. Toată lumea a înţeles că trebuie să rămânem o echipă pentru a putea obţine rezultate remarcabile la examenele din vară. Profesorii lucrează cu dăruire şi pasiune, ţin legătura cu copiii. Vorbim de cei mai mici, de la învăţământul primar, care exersează scrierea sau citirea, până la cei mai mari, care se pregătesc pentru examenele Cambridge, de exemplu.”, a precizat Andra Ionescu, directorul Colegiului Naţional „Costache Negri”, potrivit adevarul.ro.
Școale începe pe 8 noiembrie 2021. Ce a anunțat ministrul interminar al Educației, Sorin Cîmpeanu?
După cele două săptămâni de vacanță, ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școala va începe pe 8 noiembrie 2021. Cu toate acestea, în momentul de față nu se știe dacă elevii vor merge fizic la școală sau vor continua orele în mediul online, o decizie în acest sens urmând să fie luată vineri, 5 noiembrie 2021, în funcție de contextul epidemiologic.
Ținând cont de condițiile actuale, Sorin Cîmpeanu a anunțat că numărul de teze se va reduce, astfel că cei de la clasa a VIII-a vor da doar două teze, în timp ce elevii de liceu vor da trei teze.
„Înțelegând dificultățile, analizând solicitările, am decis împreună cu colegii mei de la Ministerul Educației să reducem numărul de teze: la clasa a VIII-a vom avea un număr de două teze, în loc de trei teze. Deci toți elevii din gimnaziu vor avea doar două teze de susținut cu prezență fizică. Pentru liceu, am redus numărul de teze de la patru la trei.”, a spus Sorin Cîmpeanu.