Orașul din România din care locuitorii fug mâncând pământul. A rămas falit

Autor: Diana Ghita

Acest oraș a rămas pustiu

Sursa: Facebook Focșani

În România există numeroase județe care abia depășesc pragul sărăciei, iar localnicii preferă fie să se mute în marile orașe, fie să caute un trai mai bun în străinătate.

Dacă București și Cluj ocupă locurile fruntașe în topurile celor mai bogate județe, Nord-Estul și Sud-Vestul României au ajuns la limita sărăciei, numărându-se printre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană, arată statisticile Eurostat.

Ce oraș din România a rămas falit

Printre județele care fac parte din zona de Nord-Est a României se numără și județul Vrancea, care, în anul 2022, a avut un PIB nu mai mare de 14,8 miliarde de lei, iar în anul 2023 acesta nu a depășit suma totală de 16,4 miliarde de lei.

Din această cauză, reședința județului Vrancea, orașul Focșani, se confruntă cu o masivă depopulare, străzile lui ajungând să fie aproape pustii. Dacă în 2002, Focșaniul avea o populație impresionantă, de peste 100.000 de locuitori, aceasta aproape că s-a redus la jumătate.

Conform ultimului recensământ, efectuat în anul 2022, la nivelul întregii țări, municipiul Focșani are 66,648 de locuitori. Acest fenomen se poate explica prin prăbușirea economică a orașului, care, în prezent, nu mai oferă la fel de multe oportunități de muncă, cum oferea în trecut.

Cu ani în urmă, locuitorii Focșaniului reușeau să mențină un echilibru al societății, în privința locurilor de muncă. Acesta a fost un oraș aflat în dezvoltare, ale cărui străzi erau aglomerate de forfota oamenilor care plecau la lucru către fabricile ceaușiste care încă funcționau.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Pustnicii care trăiesc în „Satul lui Dumnezeu”! Au lăsat lumea și viețuiesc precum călugării, în satul pe care și l-au făcut singuri! În acest loc sacru își duc traiul doi bărbați, tată și fiu, care au decis să renunțe la confortul de la oraș

De ce locuitorii din Focșani fug mâncând pământul

Însă, cei care au mai rămas, acum, în acest oraș sunt, în mare parte, vârstnicii, care, conform statisticilor prezentate pe site-ul populatia.ro, reprezintă 44.42%

din populația municipiului Focșani, această medie fiind îngrijorător de ridicată, având în vedere că media pe țară a celor ce au între 50 și 80 de ani este de 40%.

Un alt aspect îngrijorător constă în faptul că natalitatea s-a redus drastic în Focșani, copiii cu vârste cuprinse între 0 și 9 ani reprezentând cea mai mică parte a populației, și anume doar 9.52%.

Citește și: Viața la o sută de ani! În cătunele răsfirate din Munții Apuseni există oameni pe care Dumnezeu i-a uitat în Raiul Lui, care au împlinit venerabila vârstă de o sută de ani!

Deși, cel mai probabil, locuitorii au plecat în căutarea unui trai mai bun, fie în marile orașe ale României, fie în străinătate, primarul Focșaniului neagă vehement această ipoteză, ba chiar o și contrazice, fără a avea, însă, vreo bază solidă.

“Este o falsă opinie a dumneavoastră că cetăţenii din Focşani părăsesc ţara. Spun cu toată convingerea că sunt foarte mulţi cetăţeni care revin în ţară şi sunt bucuroşi pentru că administraţia publică locală şi judeţeană se preocupă de crearea unor condiţii de viaţă mult mai bune şi prin guvernarea PSD salariul minim pe economie a crescut

considerabil, ajungând să fie comparabil cu salariile din ţările unde au lucrat, ceea ce face mult mai atractivă viaţa în România”,  declara primarul Cristi Misăilă, în urmă cu ceva timp, conform playtech.ro.