Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a declarat ieri seară că sirenele de calamitate nu vor mai suna în oraș, așa cum s-a transmis inițial. Scopul acțiunii era pregătirea populației de a ști cum să se protejeze în cazul unui cutremur mare, asemănător celui din 1977 .
Sirenele de calamitate ar fi trebuit să sune astăzi în Iași, la ora 12:00 cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la cutremurul din 1977
Reprezentantii ISU Iași au declarat că mâine nu se va mai auzi nicio sirenă, pentru a evita să se creeze panică în rândul oamenilor, având în vedere războiul actual dintre Rusia și Ucraina.
„Vă aduc la cunoștință că mâine, în data de 4 martie, dată la care sunt omagiate victimele cutremurului din 4 martie 1977, 45 de ani de la marea tragedie nu va suna nicio sirenă.
La nivelul unităților de învățământ se organizează exerciții de evacuare în caz de cutremur, la nivelul UAT (comune) activitatea este coordonată la școli de către Președintele CLSU prin componenta SVSU. Activitatea este marcată la ora 12.00. De asemenea, pentru 1 minut cetățenii care sunt la serviciu, acasă, la școală, etc pot marca activitatea ca și în cazul producerii unui seism.
Deci, sirenele nu vor suna! Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul evitării surprinderii şi al luării măsurilor privind adăpostirea populaţiei, protecţia bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor, atacurilor din aer şi ale acţiunilor militare.
Înştiinţarea reprezintă activitatea de transmitere a informaţiilor autorizate despre iminenţa producerii sau producerea dezastrelor şi/sau a conflictelor armate către autorităţile administraţiei publice centrale ori locale, după caz, şi cuprinde:
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
a) înştiinţarea despre iminenţa producerii sau producerea unor dezastre;
b) înştiinţarea despre pericolul atacului din aer;
c) înştiinţarea despre utilizarea mijloacelor chimice, biologice, nucleare, radiologice, convenţionale şi neconvenţionale”, au transmis reprezentanții ISU Iași.
Cutremurul din 1977 a fost unul dintre cele mai puternice cutremure simțite în România. Acesta a avut loc pe 4 martie 1977, la ora 21:22:22, și a distrus multe bunuri ale României.
Seismul a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și a ținut 56 de secunde. Bilanțul victimelor a fost de 1.570 (1.578, potrivit altor surse) de victime, din care 1.391 (1.424, potrivit altor surse) doar la București. În toată țara au fost aproximativ 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe au fost devastate. Majoritatea pagubelor materiale au avut loc în București, unde s-au prăbușit peste 33 de clădiri.
Citeste si: Harta seismică a României. Unde sunt cele mai mari șanse să se producă cutremure
Cutremurul a făcut pagube și în Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost devastate și peste 100 de oameni au murit.
Epicentrul cutremurului era localizat în Vrancea, cea mai seismică zonă din țară, la o adâncime de aproape 100 km.