UE ia în vizor industria nucleară a Rusiei, care a fost scutită până acum de sancțiuni. Ungaria se va opune prin veto oricăror sancțiuni ale UE împotriva sectorului nuclear al Rusiei, a declarat vineri premierul țării, Viktor Orbán.
"Nu vom permite sancțiuni care să crească și mai mult inflația maghiară", a declarat el la radioul de stat, "Nu voi permite ca energia nucleară să fie inclusă în sfera sancțiunilor".
Comentariile liderului ungar vin în contextul în care Estonia, Letonia, Lituania și Polonia fac presiuni puternice pentru sancțiuni împotriva industriei nucleare rusești și a companiei de stat Rosatom, potrivit unui document.
Comisia nu a făcut încă o propunere oficială, dar face sondaje pentru un al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, pe care intenționează să îl sincronizeze cu aniversarea de un an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.
Discuții privind sancțiuni
Până în prezent, sectorul nuclear al Moscovei a scăpat de sancțiunile UE, în parte pentru că Rosatom furnizează în continuare combustibil pentru reactoarele din mai multe țări membre, inclusiv Finlanda și Bulgaria. Centrala nucleară maghiară Paks- care acoperă 40% din necesarul de energie electrică al Ungariei- este, de asemenea, alimentată cu combustibil nuclear rusesc, în timp ce Rosatom colaborează în prezent cu Budapesta pentru a construi două reactoare suplimentare la această instalație.
Polonia și Lituania doresc să reducă plafonul de preț pentru petrolul rusesc și să vizeze sectorul nuclear al Rusiei în cadrul noilor sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Moscovei și Minskului pentru războiul din Ucraina, au declarat vineri diplomați de rang înalt din cele două țări UE. Cei mai importanți șoimi ai Rusiei din UE vor propune ca blocul să interzică mai multe instituții media de "propagandă rusă" și să elimine mai multe bănci rusești din sistemul global de mesagerie SWIFT, au declarat diplomații, care au cerut să nu fie identificați.
"Este din ce în ce mai dificil să se obțină unanimitatea necesară în UE pentru mai multe sancțiuni. Cu toate acestea, vom propune un nou pachet ambițios", a adăugat unul dintre diplomați. Aceștia au precizat că cel de-al zecelea pachet de sancțiuni al UE de când Rusia a atacat Ucraina ar trebui să fie gata la timp pentru prima aniversare a invaziei, pe 24 februarie.
Rusia a condamnat atât sancțiunile UE, cât și a respins impactul acestora de când a lansat ceea ce numește "operațiunea sa militară specială" în Ucraina.
Orban continuă să ia apărarea Rusiei
"Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancțiuni să fie pus în aplicare", a declarat premierul ungar. "Acest lucru iese din discuție".
Ungaria, membră a UE, a criticat în repetate rânduri sancțiunile UE împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina vecină, afirmând că acestea nu au reușit să slăbească Rusia în mod semnificativ, în timp ce riscă să distrugă economia europeană.
Occidentul nu a impus sancțiuni asupra Rosatom de când Rusia a invadat Ucraina. Centrala nucleară Paks din Ungaria are patru mici reactoare VVER 440 construite în Rusia, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 de megawați, care au început să funcționeze între 1982 și 1987. Acesta generează aproximativ jumătate din energie, iar centrala își procură combustibilul nuclear din Rusia. În cadrul unui acord semnat în 2014 cu Rusia, Ungaria intenționează să extindă centrala Paks cu două reactoare VVER de fabricație rusească cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citește și: Sindromul "casei de sticlă" al Parlamentului European!
Citește și: Haos, violență și moarte: Statul periculos din Peru
Citește și: Inteligența artificială vine la locul de muncă. Este Europa pregătită?