Investitorii pot cumpăra sau vinde acțiuni folosind o varietate de tipuri de ordine diferite, în funcție de obiectivele lor. De exemplu, cele două tipuri de ordine de bază sunt ordinul de piață și ordinul la limită. Cum știți care dintre acestea să le folosiți?
Investițiile pe piața bursieră- sau pe orice altă piață, de altfel- înseamnă mai mult decât a cumpăra și a vinde. Utilizând anumite tipuri de ordine, puteți intra (și ieși) dintr-o poziție la un preț mai bun, în timp ce vă automatizați gestionarea riscurilor în speranța unui somn mai bun.
Înțelegerea diferitelor tipuri de ordine este deosebit de importantă pentru investitorii și comercianții activi care încearcă să profite de mișcările pe termen scurt de pe piață.
Tipuri de ordine și jargonul pieței bursiere
La cel mai elementar nivel, tipurile de ordine sunt instrucțiuni specifice pentru modul în care doriți să cumpărați sau să vindeți acțiuni sau alte titluri de valoare. Aceste ordine sunt plasate prin intermediul brokerului dumneavoastră, care le transmite apoi la o bursă unde are loc tranzacția.
Acțiunile sunt cumpărate la prețul cerut și vândute la prețul de cumpărare. Diferența dintre cele două se numește spread. Prețul la care cumpărați sau vindeți efectiv o acțiune este prețul de execuție sau prețul de umplere.
Ce este un ordin de piață?
Un ordin de piață este conceput pentru a fi executat la prețul curent al unei acțiuni- așa-numitul preț de piață- atunci când ordinul ajunge la bursă. Aceste ordine se execută cel mai rapid, dar nu garantează un anumit preț.
Să presupunem că plasați un ordin de piață pentru a cumpăra o acțiune care se tranzacționează la 100 de dolari pe o piață în mișcare rapidă.
Ce este un ordin la limită?
În schimb, ordinele la limită sunt utilizate pentru a cumpăra sau a vinde acțiuni la un anumit preț sau la un preț mai bun, garantând că veți obține un preț minim de execuție.
De exemplu, dacă XYZ se tranzacționează la 51 de dolari pe acțiune, iar dumneavoastră plasați un ordin limită de cumpărare la 50,50 de dolari, ordinul va fi executat numai dacă prețul pieței scade la 50,50 de dolari sau mai puțin. În mod similar, dacă ați dori să vindeți XYZ la 51,50 USD sau mai mult, ați putea plasa un ordin la limită și ați putea stabili prețul la 51,50 USD.
Strategie
Defalcarea strategiei: Ordin de piață vs. ordin limită
Tipul de ordin pe care îl alegeți ar trebui să se bazeze pe un raționament specific pentru situația respectivă. Iată câteva exemple de situații în care ați putea dori să folosiți un ordin de piață și când un ordin limită ar putea avea mai mult sens.
Luați în considerare utilizarea unui ordin de piață atunci când:
Doriți să cumpărați sau să vindeți rapid o acțiune fără a aștepta condițiile specifice ale pieței.
Nu sunteți preocupat de prețul exact de execuție și nici de orice alunecare în jurul diferenței curente dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare.
Acțiunea pe care o cumpărați sau o vindeți are un volum mare de tranzacționare și lichiditate, ceea ce înseamnă că există o marjă mai mică și mai puține șanse de alunecare.
Luați în considerare un ordin la limită atunci când:
Sunteți lung pe o acțiune și veți vinde numai dacă aceasta atinge o anumită țintă de profit. Doriți să cumpărați o acțiune la un preț mai bun (adică mai mic) decât cel la care se tranzacționează în prezent.
Imaginați-vă că prețul unei acțiuni scade pe măsură ce se apropie de un nivel de suport- adică un anumit punct de preț sub care, din punct de vedere istoric, i-a fost greu să coboare.
Dacă dețineți deja acțiunea și sunteți pesimist, ați putea fi îngrijorat de faptul că, dacă prețul trece sub nivelul de suport, vânzările ar putea crește și prețul ar putea scădea rapid. Așadar, atunci când acțiunea începe să se tranzacționeze sub suport, ați putea introduce un ordin de piață pentru a ieși cât mai repede posibil- chiar dacă s-ar putea să aveți parte de o mică alunecare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Pe de altă parte, dacă nu dețineți acțiunea și sunteți optimist, ați putea crede că nivelul de suport se va menține și că ar fi un preț bun pentru a cumpăra. În acest caz, ați putea plasa un ordin la limită pentru a încerca să vă umpleți cât mai aproape de acel nivel de suport.
Ce este un ordin stop?
Un ordin stop este, în esență, un ordin de piață care se află într-o stare de suspendare. Acesta va fi activat numai dacă și când un anumit preț, prețul de oprire, este atins.
Deși ordinele stop pot fi folosite pentru a bloca profitul, ele sunt numite și ordine "stop-loss", deoarece sunt adesea folosite pentru a preveni o pierdere- sau o pierdere mai mare- în cadrul unei tranzacții. Unii traderi îi numesc ordinul "stop-the-bleeding".
Un ordin stop poate fi folosit pentru a ieși sau a intra pe o poziție.
De exemplu, să presupunem că ați cumpărat XYZ la 40 de dolari și a crescut la 41,50 dolari. Dacă doriți să profitați de această creștere până la capăt, dar să vă asigurați că veți obține un profit de cel puțin 1 dolar, ați putea plasa un ordin stop (de vânzare) la 41 de dolari. Dacă XYZ se tranzacționează înapoi la 41 de dolari, ordinul stop devine un ordin de piață și va concura cu alte ordine de piață în acel moment.
Vă veți închide poziția, dar s-ar putea să nu fie executată exact la 41$. Veți obține prețul de cumpărare predominant în momentul în care piața atinge prețul stop. Astfel, s-ar putea să fiți executat la 41$, sau la 40,99$, sau chiar la câțiva bănuți mai puțin. Cele mai multe ordine stop la acțiuni lichide sunt executate la câțiva cenți de la prețul ordinului stop, cu excepția unor circumstanțe extreme.
Ce se întâmplă dacă nu dețineți XYZ, dar doriți să o cumpărați dacă depășește un nivel de rezistență de 45 de dolari? În acest caz, ați putea plasa un ordin stop (de cumpărare) la 45,05 dolari. Dacă prețul atinge acel nivel, s-ar transforma într-un ordin de piață, dar în acest caz, cumpărând acțiunea în loc să o vindeți.
Citește și: Psihologia succesului pe Bursa: Stăpânirea emoțiilor și instinctelor
Citește și: Ghidul tău pentru stabilirea unui buget lunar! Afla ce trebuie sa faci
Citește și: Deci, vrei să cumperi o mașină? Ce trebuie să știți înainte de a vizita dealerul