OUG 84 va fi modificată astăzi, 11 iulie. Ce se întâmplă cu șoferii care refuză testarea rapidă antidrog

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 12 iul 2024, 14:33

Șoferii care refuză să fie testați vor rămâne fără permis până la ieșirea analizelor de sânge

Sursa: Pixabay

În ședința de Guvern programată pentru astăzi la ora 11:00, urmează să fie adoptate modificări importante la ordonanța de urgență care vizează șoferii ce refuză testarea antidrog.

Conform noilor prevederi, șoferii care refuză să fie testați vor rămâne fără permis până la ieșirea analizelor de sânge, însă cu un termen clar stabilit pentru finalizarea acestor analize.

Citește și: Scandal între MAI şi INML, după Ordonanța 84. Care sunt nemulțumirile medicilor legiști

Rezultatul analizelor trebuie furnizat în termen de 72 de ore

Potrivit Antena3CNN, unul dintre principalele amendamente prevede că legiștii trebuie să furnizeze rezultatul analizelor privind prezența drogurilor în termen de 72 de ore.

În situația în care aceste rezultate nu sunt disponibile în termenul de trei zile, șoferii supuși analizelor își vor recăpăta dreptul de a conduce.

Citește și: MAI menține ordonanța privind suspendarea permiselor șoferilor testați FALS pozitiv pentru substanțe interzise. Cu ce soluție vine Ministerul

Dacă rezultatele analizelor de sânge indică prezența drogurilor, șoferul va fi supus unui dosar penal pentru conducerea sub influența substanțelor interzise, iar permisul său va rămâne suspendat.

În schimb, dacă analizele demonstrează că nu au fost consumate substanțe psihoactive, permisul de conducere îi va fi returnat imediat.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana. Era o dată în care trebuia să facem.”

Conform noilor prevederi din proiectul de ordonanță de urgență, permisul de conducere retras se restituie în următoarele condiții:

  • Rezultatul analizelor probelor biologice stabilește absența substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge.
  • La împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

Procedura de recoltare a probelor

Conform sursei menționate anterior, șoferii au posibilitatea de a solicita polițistului rutier recoltarea probelor biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente pentru stabilirea alcoolemiei în sânge.

Stabilirea prezenței substanțelor psihoactive în organism se va face în instituțiile medico-legale autorizate, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.

Potrivit proiectului pus în transparență de MAI, normele de aplicare a legii vor fi inițiate în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență de către Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne. Aceste măsuri sunt menite să asigure un proces clar și rapid de verificare și sancționare a șoferilor care conduc sub influența substanțelor interzise, contribuind astfel la creșterea siguranței rutiere.

Citește și: 1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o petiție pentru ca șoferii să nu mai rămână fără permis până la sosirea rezultatelor testelor de sânge și urină

Potrivit Antena3CNN, modificările propuse la ordonanța de urgență nu adresează toate problemele existente. Doctorii legiști subliniază că polițiștii nu au expertiza medicală necesară pentru a determina dacă un șofer este sub influența drogurilor sau nu.

De asemenea, există dubii privind acuratețea testelor antidrog utilizate de Poliția Română, ceea ce adaugă un alt nivel de complexitate și incertitudine în procesul de testare.

O problemă majoră este lipsa laboratoarelor de testare în cadrul Poliției Române. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu va permite Poliției Române să aibă propriile laboratoare de testare, menținând responsabilitatea la INML. Pentru a echipa INML cu aparatura necesară, statul va aloca 40 de milioane de euro, finanțare obținută de la Banca Mondială.

 


Noi discuții aprinse între Antoni și Rebecca. Deși nu formează încă un cuplu, Rebecca este gata să pună punct cunoașterii cu Antoni.

Radu și Alexandra Bucălae, reacție dură la adresa Liviei Eftimie, după declarațiile făcute despre Cătălin Bordea! Ce dezvăluiri fac cei doi soți: „Mă abțin să zic ce spunea actualul tău iubit despre voi...”

Recent, Livia Eftimie, fosta soție a comediantului Cătălin Bordea, a vorbit deschis despre despărțirea lor, la mai bine de un an de la producerea acesteia. La scurt timp după declarațiile acesteia, colegii de breaslă ai lui Bordea au reacționat dur.