Aceasta regula este valabila insa si in cazul localurilor situate la parterul blocurilor de locuinte sau in proximitatea cartierelor rezidentiale. In cazuri in care exista un regulament de ordine interioara, orarul in care sunt interzise activitatile care presupun un nivel mai inalt al decibelilor, cum ar fi efectuarea unor reparatii sau constructii, ar putea sa suplimenteze orele de odihna ale locatarilor blocului. Asadar, atunci cand iti cauti un apartament de inchiriat sau unul pe care sa il cumperi, ar trebui sa te interesezi inca dinainte sa bati palma cu proprietarul despre programul de liniste, ca sa nu risti amenzi mari si sa iti poti desfasura activitatea in continuare, fara a deranja pe nimeni. Care sunt acestea si ce alte riscuri mai presupune un zgomot pe care il faci, care sa ii deranjeze pe ceilalti, iti vom spune in cele ce urmeaza.
Cat te va costa zgomotul, conform noilor reglementari?
Legea spune ca pentru zgomotele care depasesc nivelul de presiune acustica de 45 de decibeli intre orele 8.00 si 22.00 si de 35 de decibeli intre orele 22.00-8.00, masurat in interiorul locuintei persoanei vatamate, in camera indicata de aceasta, cu ferestrele inchise, putem anunta autoritatile. „Tulburarea linistii locatarilor intre orele 22.00-8.00 si 13.00-14.00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora", scrie in lege, iar amenda pentru nerespectarea orelor de liniste e intre 500 si 1.500 de lei, in functie de gravitate.
Un alt amendament spune ca daca masurarea zgomotului prin intermediul aparaturii speciale nu este posibila, constatarea contraventiilor se va face de catre agentul constatator prin intermediul simturilor.
Cine poate da amenzi pentru zgomot?
Contraventiile pentru deranjarea linistii publice nu pot fi aplicate doar de ofiterii sau agentii de politie, ci si de catre primar, imputernicitii acestuia, maistrii militari, subofiteri din Jandarmerie sau politisti de Frontiera. Cu toate acestea, atunci cand un vecin te deranjeaza cu zgomotul, cel mai bine ar fi sa suni la numarul de urgenta 112 valabil in toate retelele de telefonie si gratuit, de unde vei fi transferat catre o autoritate publica in masura sa ii pedepseasca pe cei vinovati.
Cum mai pot fi pedepsiti cei care nu respecta programul de odihna?
Asa cum precizam la inceputul acestui articol, obligatia pentru mentinerea unui nivel decent al decibelilor nu revine doar locatarilor unui bloc, ci si firmelor sau angajatilor acesteia. Insa, la fel ca in cazul persoanelor fizice, amenda are aceeasi valoare si pentru firma, deci aceasta se poate incadra tot intre 500 si 1.500 lei. In plus fata de primul caz, in cazul societatilor comerciale, daca zgomotul persista si dupa aplicarea amenzii, autoritatile pot impune intreruperea activitatii firmei sau localului pentru cel putin zece zile si cel mult o luna.
Inchisoarea pentru cei mai staruitori indisciplinati
Parlamentarii au propus o masura drastica pentru petrecareti, proprietari care isi renoveaza apartamentul sau locatari care folosesc un instrument muzical in interiorul locuintei in timpul programului de odihna. Demnitarii vor ca cei carora le place sa asculte muzica tare sau sa lucreze cu bormasina la ore mici sa plateasca cu privarea de libertate, adica cu pedeapsa cu inchisoarea.
Daca esti de parere ca ai fost nedreptatit si ai primit o amenda pentru deranjarea linistii publice pe care nu o meritai, ai dreptul sa depui o contestatie in termenul de 15 zile de la primirea procesului verbal la judecatoria de care apartii.