Orez cu legume. Cu toate că ne aflăm în post, nu înseamnă că nu putem avea o bogăție de gusturi delicioase. Iată cum se face pilaful mănăstiresc de post:
Orez cu legume. Ingrediente:
1 cană de orez
2 căni apă
1 ceapă medie
1 morcov
1 roșie medie
1 felie de țelină
50 g ciuperci feliate
1 ardei gras
1 cățel de usturoi
2 linguri de ulei vegetal
1/2 dovlecel feliat (opțional)
sare și piper după gust
Orez cu legume. Mod de preparare
Legumele se taie în bucățele și se pun în oală. Apoi se spală bine orezul.
În oala în care se prepară orezul cu legume se toarnă uleiul, apoi se călește ceapa, ardeiul gras și usturoiul (în caz că puneți). După două minute, atunci când încep să se rumenească, se adaugă și restul de legume, apoi condimentele.
Citeste si: Bors toxic: ce tip de bors nu trebuie sa cumperi niciodata! Nu il mai pune in ciorba!
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citeste si: Chifteluțele mănăstirești. Rețeta de post care e gata în 20 de minute
Citeste si: Fasole toxica: cum iti dai seama daca fasolea pe care ai cumparat-o este toxica
După care se adaugă orezul spălat peste legume și se călește puțin, amestecând încontinuu, timp de 2-3 minute.
Peste toate ingredientele se toarnă apa și lasă oala pe foc mic timp de 30-40 de minute – până în momentul în care orezul se înmoaie de tot, dar să nu devină terci.
Orez cu varza. Reteta de post de la Muntele Athos
Orez cu varza. O reteta rara, insa atat de gustoasa incat iti vei dori sa o pastrezi pentru perioadele de post. Iata cum se face mancarea la Muntele Athos.
Orez cu varza. Reteta de post. Ingrediente (pentru 6 porţii):
1 varză de 600-700 g
4 cepe
250 gr orez cu bobul scurt
1 lingură de pastă de tomate
sare, o linguriţă de paprika, piper negru, chimen
200 ml ulei,,
Orez cu varza. Reteta de pos. Cum se prepara:
Se îndepărtează frunzele exterioare şi se taie varza în bucăţi mari. Se căleşte ceapa şi, când se rumeneşte, se adaugă în tavă varza şi se amestecă cu ceapa şi uleiul.
Se adaugă un litru de apă şi sarea, se acoperă tava şi se măreşte flacăra. După o jumătate de oră adăugăm şi orezul pe care, în prealabil, l-am spălat şi l-am lăsat puţin la înmuiat.
După un sfert de oră se adaugă şi pasta de tomate precum şi condimentele. Se mai lasă mâncarea la fiert încă puţin, amestecând continuu. Luăm tava de la foc mai devreme şi o lăsăm acoperită, pentru ca orezul să absoarbă zeama. Atunci turnăm sucul de lămâie şi amestecăm din nou.Acest fel de mâncare se poate pregăti şi fără ulei.