Organizația Mondială a Sănătății avertizează: „Este periculos să presupunem că Omicron va fi ultima variantă” Când se va termina pandemia de coronavirus

Author: Bianca Hriscu

Șeful OMS, avertisment despre tulpina Omicron

Sursa: unsplash

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenția că varianta Omicron a coronavirusului ar putea să nu fie ultima, fapt care va prelungi pandemia. Ce spune Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS?

Pentru că varianta Omicron a noului coronavirus produce forme mai ușoare ale bolii, la nivel mondial s-a vorbit despre un posibil final al pandemiei de coronavirus. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, avertizează că o astfel de gândire este periculoasă, explicând ce ar putea să se întâmple în perioada următoare. 

Șeful OMS, avertisment dur. Care este adevărul despre tulpina Omicron a coronavirusului?

Deși se răspândește mult mai repede decât tulpina Delta, provocând astfel un număr mult mai mare de îmbolnăviri, specialiștii în medicină au constatat că tulpina Omicron duce la apariția unor forme ușoare ale bolii. Acest lucru a conturat ideea potrivit căreia acesta ar putea fi ultimul val al pandemiei de coronavirus, urmând ca autoritățile să declare încheierea pandemiei de COVID-19. 

Faptul că Omicron nu provoacă atât de multe decese, dar și apariția vaccinurilor anti-Covid-19 care să ofere o protecție împotriva formelor grave de boală sunt aspectele care le-au oferit speranțe oamenilor că se poate întoarce

la normal într-un timp relativ scurt. Cu toate acestea, Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, atrage atenția că este mult prea devreme pentru a se vorbi despre finalul pandemiei de coronavirus și că este periculos ca țările să renunțe la măsurile impuse anterior. 

Mai mult decât atât, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a dat de înțeles că există posibilitatea ca tulpina Omicron să nu fie ultima, ci să mai apară și alte variante ale COVID-19, motiv pentru care autoritățile din întreaga lume ar trebui să fie în continuare în alertă pentru a ține

piept acestei crize medicale.

„Este periculos să presupunem că Omicron va fi ultima variantă și că suntem în finalul jocului. Din contră, la nivel global condițiile sunt ideale pentru apariția mai multor variante. Pandemia de COVID-19 intră acum în al treilea an şi ne aflăm într-un moment critic. Trebuie să lucrăm împreună pentru a pune capăt fazei acute a acestei pandemii. Nu putem s-o lăsăm să treneze, oscilând între panică şi neglijenţă”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Numărul copiilor internați în spital cu COVID-19 este în creștere. Ce pot face părinții pentru a-i proteja pe cei mici. Octavian Jurma: „Infectarea nu este inevitabilă. Trebuie să fii atent încă 4-5 săptămâni”

Când s-ar putea încheia pandemia de coronavirus? 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a transmis un mesaj prin care a anunțat că există indicii potrivit cărora pandemia de coronavirus ar putea ajunge la final în 2022. Autoritățile știu cum să lupte împotriva coronavirusului, ce măsuri să adopte pentru a preveni transmiterea COVID-19 în comunități, iar dacă se va lupta peste tot în lume în mod egal, atunci cu siguranță pandemia de coronavirus se va termina. 

„După doi ani, cunoaștem foarte bine acest virus. Cunoaștem măsurile care și-au dovedit eficacitatea în controlul transmisiei virale: masca, evitarea aglomerărilor umane, păstrarea distanțării sociale, igiena mâinilor și a căilor respiratorii, deschiderea ferestrelor pentru ventilația aerului, testarea și urmărirea contactelor. Știm să tratăm boala provocată de virus și să ameliorăm șansele de supraviețuire a celor care suferă de forma gravă a bolii. Cu toate aceste cunoștințe și capacități, avem la îndemână oportunitatea de a termina cu pandemia pentru totdeauna. Speranța mea pentru sfârșitul pandemiei de COVID în 2022. Dacă punem capăt inechităților, punem capăt pandemiei și coșmarului global prin care trecem cu toții. Și e posibil.”, este mesajul postat de Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, potrivit antena3.ro.

Citeste si: Sechelele care pot să apară la copiii care au avut COVID-19. Medicul Mihai Craiu spune că simptomele pot persista până la 12 săptămâni