Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă. Cu ce problemă se pot confrunta copiii după pandemia de COVID-19?

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 24 iul 2022, 20:05
Problema cu care s-ar putea confrunta copiii după pandemia de COVID-19
Sursa: unsplash

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății atrag atenția asupra unui fenomen care poate lua amploare după pandemia de COVID-19. Cu ce problemă s-ar putea confrunta copiii?

Pandemia de coronavirus nu doar că a provocat o mulțime de decese și a dat peste cap întreaga lume, ci și-a pus amprenta într-un mod negativ și asupra dezvoltării copiilor. Organizația Mondială a Sănătății a făcut mai multe studii și astfel s-a ajuns la concluzia că pandemia de COVID-19 ar putea duce la creșterea obezității la copii. Ce spun specialiștii?

Organizația Mondială a Sănătății, avertisment important referitor la obezitatea infantilă  

Obezitatea infantilă reprezenta o problemă cu mult timp înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, însă specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății au subliniat că situația tinde să se agraveze. Un raport realizat de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care conține date pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani din 36 de țări, a arătat că  rata mare de obezitate infantilă este alarmantă la momentul actual.

Citeste si: OMS şi Germania creează un centru pentru prevenirea şi combaterea viitoarelor pandemii: "Vor apărea şi alţi viruşi"

Mai exact, în țările europene, 1 din 3 copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani este supraponderal sau obez, iar în țările mediteraneene există cea mai mare rată de obezitate.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„COVID-19 ar putea amplifica una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe din regiunea europeană a OMS: creșterea obezității la copii. A fi supraponderal sau obez este direct asociat cu boli netransmisibile care pun viața în pericol, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul. Ceea ce trebuie să facem este să punem în aplicare politici științifice și bazate pe date care pot ajuta la reducerea obezității la copii, promovând în același timp diete mai sănătoase și activitate fizică.”, 

a spus dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, potrivit alephnews.ro. 

OMS atrage atenția că e nevoie de promovarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor
[Sursa: unsplash]

Specialiștii care au studiat acest fenomen sunt de părere că închiderea școlilor a influențat creșterea ratei de obezitate infantilă. Practic, în timpul pandemiei de coronavirus, copiii au făcut mai puțină mișcare decât în mod normal și și-au schimbat obiceiurile alimentare, iar acest lucru a favorizat apariția kilogramelor în plus. Organizația Mondială a Sănătății este de părere că ar trebui luate măsuri pentru reducerea obezității la copii, având în vedere că, în timp, această problemă poate duce la apariția unor afecțiuni serioase cum ar fi diabetul sau cancerul. 

Citeste si: Organizația Mondială a Sănătății, avertisment dur: „Pandemia COVID-19 este departe de a se încheia!” Care sunt motivele?