Expertul OMS în variola maimuței, Rosamund Lewis, a declarat că bărbații homosexuali riscă cel mai mult să se infecteze cu virusul. Aproximativ 99% dintre cazuri sunt în rândul bărbaților și cel puțin 95% dintre acești pacienți sunt bărbați au interacțiuni de natură sexuală cu alți bărbați, a spus Lewis.
OMS recomandă limitarea partenerilor sexuali în rândul bărbaților homosexuali
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este esențial ca autoritățile de sănătate publică să implice comunitățile de bărbați homosexuali pentru a reduce transmiterea virusului și a avea grijă de cei infectați, protejând în același timp drepturile omului prin combaterea stigmatizării și discriminării.
„Pentru bărbații care fac sex cu bărbați, acest lucru include, pentru moment, reducerea numărului de parteneri sexuali, reconsiderarea luării în considerare a sexului cu noi parteneri și schimbul de date de contact cu orice nou partener pentru a permite urmărirea, dacă este necesar”, a declarat Tedros.
Tedros a făcut apel la platformele de socializare, la companiile de tehnologie și la organizațiile de știri să contracareze informațiile dăunătoare, despre care a avertizat că nu vor face decât să alimenteze epidemia.
„Stigmatizarea și discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus și pot alimenta epidemia.
Peste 18.000 de cazuri de variola maimuței în lume
Peste 18.000 de cazuri de variolă a maimuțelor au fost raportate până acum în 78 de națiuni, potrivit datelor OMS. Aproximativ 10% dintre pacienții cu variolă de maimuță au fost spitalizați pentru a gestiona durerea provocată de boală.
OMS a declarat în weekend o urgență sanitară globală ca răspuns la epidemie, deoarece cazurile au crescut rapid. Actuala epidemie este extrem de neobișnuită, deoarece virusul se răspândește pe scară largă în Europa și America de Nord, unde virusul nu este întâlnit în mod normal. Din punct de vedere istoric, variola maimuțelor se răspândea la niveluri scăzute în zone îndepărtate din Africa Centrală și de Vest, unde rozătoarele și alte animale erau purtătoare ale virusului.
Europa este în prezent epicentrul epidemiei globale, raportând peste 70% din cazurile de variola maimuței. Aproximativ 25% din cazurile de variolă a maimuței au fost raportate în America, SUA fiind centrul epidemiei din emisfera vestică, potrivit datelor OMS și CDC.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citeste si: A fost găsit primul caz de variola maimuței în România! În ce stare este pacientul în aceste momente
Statele Unite au raportat peste 3.500 de cazuri de variolă a maimuțelor în 46 de state, Washington D.C. și Puerto Rico, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Statele Unite au al doilea cel mai mare număr de cazuri de variola maimuței din lume, după Spania.
Variola maimuței se răspândește în principal prin contactul piele-pe-piele în timpul sexului, au declarat oamenii de știință de la OMS și CDC. Lewis a spus că virusul va avea ocazia să se răspândească mai mult dacă oamenii nu își iau măsuri de precauție prin limitarea numărului de parteneri sexuali și prin contact sexual anonim.
„Dacă nu există nicio intervenție într-o circumstanță în care există mult contact piele-pe-piele în mod regulat, poate în contextul unor parteneriate multiple sau al contactului cu parteneri anonimi, atunci aceasta ar fi o circumstanță, fără intervenție, în care virusul se poate răspândi mai ușor”, a spus Lewis.
Cum se transmite, de fapt, variola maimuței
În trecut, persoanele infectate cu variola maimuței transmiteau virusul la mai puțin de o altă persoană în medie, acesta fiind motivul pentru care epidemiile anterioare nu s-au răspândit atât de mult. Dar Lewis a spus că o persoană cu variola maimuței ar putea fi capabilă să transmită virusul la mai multe persoane acum, deoarece imunitatea globală a scăzut, iar vaccinarea împotriva variolei a devenit mult mai puțin frecventă. Variola maimuțelor face parte din aceeași familie cu variola, deși provoacă o boală mai ușoară.
Experții nu au putut concluziona dacă variola maimuței reprezintă un nou tip de infecție cu transmitere sexuală, deși este clar transmisibilă în timpul actului sexual, potrivit lui Andy Seale, un consilier al OMS specializat în ITS. De asemenea, nu este clar dacă prezervativele ar ajuta la reducerea riscului de infectare, deoarece variola maimuței se răspândește prin contact fizic strâns, similar cu herpesul, a spus Seale.
„Elementul critic este să ne concentrăm cu adevărat asupra contactului personal apropiat, intim, contactul prelungit care are loc în timpul sexului ca mod cheie de transmitere”, a spus Seale. Oamenii de știință din Spania și Italia au detectat ADN de variola maimuței în probele de spermă de la pacienți, deși nu este clar dacă virusul se răspândește cu adevărat în acest mod.
Deși variola maimuței se răspândește în principal în timpul sexului, oricine poate contracta virusul prin contact fizic apropiat. Acest lucru include îmbrățișările și sărutările în cadrul unei familii, de exemplu, precum și prosoapele sau lenjeria de pat comune care sunt contaminate. Au existat cazuri de femei și copii care au contractat virusul în timpul actualei epidemii, deși transmiterea pare să fie scăzută în comunitatea mai largă în acest moment.
Variola maimuței se poate răspândi, de asemenea, prin picături respiratorii atunci când persoanele infectate au leziuni în gură, deși acest lucru necesită o interacțiune față în față prelungită. Focarul ar putea fi încă stăpânit dacă oamenii își limitează acum riscul de expunere, a declarat Lewis.