Osteoporoza - Soluţii

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:07

Dr. Iosif Balint - doctor în medicină generală

Chiar dacă nu figurează printre primele cauze de deces, osteoporoza este o afecţiune de temut. Dacă la început se manifestă doar prin încovoierea spatelui, cu timpul pot apărea complicaţii tot mai invalidante, cum este de ex. fractura de col femural. Vestea bună este că osteoporoza este o boală tratabilă, dar mai ales se poate preveni.

Ce este osteoporoza?

Numele bolii provine din latină şi înseamnă "os poros".

Ţesutul osos este un ţesut viu, în care are loc permanent atât depunere de os cât şi pierdere de os. După vârsta de 35 de ani, pierderea de os depăşeşte depunerea. Când acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile (chiar dacă la exterior pot părea solide) şi structura lor se aseamănă tot mai mult cu a unui burete cu găuri mari în interior.

Osteoporoza este supranumită şi hoţul tăcut pentru că poate slăbi oasele timp de ani de zile fără să fie detectată.

De aceea, indiferent de vârstă, dacă aveţi mai mult de unul din următorii factori de risc, vă sfătuim să consultaţi medicul pentru a detecta boală cât mai devreme şi să urmaţi recomandările de mai jos.

Factori de risc pentru osteoporoză

Sexul feminin- de patru ori mai multe femei decât bărbaţi suferă de osteoporoză.

Osteoporoza afectează şi alţi membri ai familiei- boala are şi o componenţă ereditară.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Constituţia subţire- oasele au din start o densitate mai mică.

Întreruperi ale ciclului menstrual- osteoporoza afectează foarte adesea femei aflate în post-menopauză, dar riscul creşte chiar şi în situaţia unor boli sau exerciţii fizice foarte intense care întrerup temporar ciclul menstrual.

Intervenţii chirurgicale- gastrectomii (înlăturarea unei porţiuni din stomac) sau histerectomii totale. Acestea afectează absorbţia sau utilizarea calciului de către organism.

Anumite tratamente medicamentoase- de ex. tratamente de lungă durată cu unele medicamente anti-inflamatorii (steroidiene- de ex.

diprofos) şi anti-epileptice, sau excesul de hormoni tiroidieni. Aceste tratamente se vor efectua numai sub controlul strict al medicului.

Alţi factori de risc- fumatul, consumul de alcool, etc. Fumatul pare să blocheze capacitatea estrogenilor de a proteja oasele, iar alcoolul poate bloca absorbţie calciului şi reduce creşterea osoasă.
 

 

Taguri: