Otetul este extrem de popular in bucataria romaneasca, fiind folosit in special pentru a da un plus de gust salatelor, dar si pentru prepararea muraturilor.
Consumat cu moderatie, otetul are multiple beneficii pentru organismul uman: in primul rand contine extrem de multe minerale si vitamine esentiale, printre care sulf, cupru, fier, potasiu, calciu, magneziu, sodiu, clor, fosfor si fluor. De asemenea, studiile au demonstrat ca otetul pastreaza vasele de sange curate, reduce considerabil nivelul de grasimi din sange si poate preveni aparitia diabetului sau a obezitatii.
Otetul poate deveni insa toxic, cu efecte destul de nocive pentru organism. Iata ce se intampla atunci cand consumi otet toxic.
Citeste si: Sare toxica: cum iti dai seama daca sarea pe care o folosesti este sau nu toxica
Otet toxic: ce efecte secundare are consumul de otet
Otet toxic: afla aici cum iti dai seama daca otetul pe care il consumi este toxic sau nu.
Consumat in cantitati mari, otetul poate deveni extrem de toxic pentru organism, cu efecte neplacute pe termen lung. Spre exemplu, s-a observat ca un consum de otet in cantitati ridicate poate duce la deteriorarea esofagului si a mucoasei stomacului. Acest lucru se intampla din cauza nivelului ridicat de acid citric din compozitie.
De asemenea, evitati sa puneti otetul direct pe piele; poate provoca iritatii si eruptii puternice si dureroase. Consumul regulat de otet duce si la scaderea semnificativa a nivelului de potasiu din sange. Din cauza acestui lucru densitatea osoasa scade iar sansele de aparitie a osteoporozei cresc.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citeste si: Smantana toxica: cum iti dai seama ca smantana este toxica
Otet toxic: deterioreaza smaltul dintilor
Otetul consumat regulat in cantitari mari deterioreaza si smaltul dintilor. Pe langa faptul ca da o tenta galbuie danturii, otetul macina suprafata acestora si creste sensibilitatea dentara.
Nu in ultimul rand, consumul regulat de otet poate provoca arsuri neplacute la stomac, indigestie si diaree grava. De asemenea nu consumati otet daca suferiti de diabet zaharat sau hipertensiune; otetul are un efect direct asupra nivelului de insulina si zahar din sange.
Citeste si: Lista celor mai toxice alimente. ATENŢIE la ce puneți pe masă sau ce oferiţi copiilor
Otet toxic: care este doza recomandata de otet
Pentru a nu avea efecte adverse, este recomandat sa nu consumam mai mult de doua lingurite de otet pe zi. Aceasta cantitate trebuie diluata cu o cana de apa, pentru a preveni efectele nocive ale acidului din compozitie.
Citeste si: Carne toxică. Cum recunoşti carnea expirată şi mezelurile toxice