OTRAVA din gustarile zilnice! Alimentele la care trebuie sa renuntam complet. Ne pot costa viata!

Autor: Raluca Vitu
gustare

O alimentatie bogata in alimente semipreparate ultraprocesate poate creste riscul de deces prematur, conform unui studiu efectuat in Franta, publicat saptamana aceasta si citat de Press Association si Live Science.

O asociere semnificativa intre alimentatia nesanatoasa si decesul prematur a fost descoperita de o echipa de cercetatori din Franta care a studiat peste 44.500 de barbati si femei, de 45 de ani si peste aceasta varsta.

Astfel, fiecare crestere de 10% a aportului de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc cu 14% mai mare de deces din orice cauza.

Subiectii au oferit informatii legate de obiceiurile alimentare, stilul de viata si mediul socio-economic iar apoi au fost monitorizati timp de sapte ani.

Ce inseamna hrana ultraprocesata?

Hrana ultraprocesata a fost definita prin alimente produse prin procese industriale multiple si consumata in general sub forma de gustari, deserturi sau mancare gata preparata. Printre acestea se numara carnea prajita si congelata, mezelurile, gustarile ambalate si supele instant.

Alimentele semipreparate si alte tipuri de produse ultraprocesate au reprezentat, in medie, 29% din aportul caloric total, potrivit rezultatelor studiului.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„O crestere a consumului de alimente ultraprocesate pare sa fie asociata cu un risc general de mortalitate mai mare in randul populatiei adulte”, au notat in jurnalul Jama Internal Medicine cercetatorii condusi de dr.

Laure Schnabel de la Universitatea Paris-Sorbonne.

Concluziile sunt socante

Pe parcursul perioadei de monitorizare, oamenii de stiinta au inregistrat 602 decese – 1,4% din totalul grupului initial. Printre acestea s-au numarat 219 decese cauzate de cancer si 34 provocate de afectiuni cardiologice si arteriale.

Potrivit oamenilor de stiinta, exista multiple explicatii

Unele alimente ultra-procesate contineau cantitati importante de sare, iar un aport ridicat de sodiu a fost asociat cu un risc mai mare de afectiuni cardiovasculare si cancer la stomac.

De asemenea, zaharul in exces a fost asociat cu un risc mai mare de deces cardiovascular.

Aditivii alimentari, frecvent intalniti in alimentele ultra-procesate pot, de asemenea, sa joace un rol in acest sens, potrivit cercetatorilor. Spre exemplu, dioxidul de titan, utilizat pe scara larga de industria alimentara, a fost asociat cu inflamatia intestinala si dezvoltarea tumorilor, precizeaza Press Association.

Au existat de asemenea dovezi potrivit carora consumul de agenti emulsifianti ar putea avea un efect asupra bacteriilor intestinale si poate duce la aparitia cancerului si a sindromului metabolic, o afectiune pre-diabetica.

„Studii prospective suplimentare sunt necesare pentru a confirma aceste constatari si pentru a deslusi diferitele mecanisme prin care alimentele ultra-procesate pot afecta sanatatea ”, au mentionat oamenii de stiinta.