O asociere semnificativa intre alimentatia nesanatoasa si decesul prematur a fost descoperita de o echipa de cercetatori din Franta care a studiat peste 44.500 de barbati si femei, de 45 de ani si peste aceasta varsta.
Astfel, fiecare crestere de 10% a aportului de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc cu 14% mai mare de deces din orice cauza.
Subiectii au oferit informatii legate de obiceiurile alimentare, stilul de viata si mediul socio-economic iar apoi au fost monitorizati timp de sapte ani.
Ce inseamna hrana ultraprocesata?
Hrana ultraprocesata a fost definita prin alimente produse prin procese industriale multiple si consumata in general sub forma de gustari, deserturi sau mancare gata preparata. Printre acestea se numara carnea prajita si congelata, mezelurile, gustarile ambalate si supele instant.
Alimentele semipreparate si alte tipuri de produse ultraprocesate au reprezentat, in medie, 29% din aportul caloric total, potrivit rezultatelor studiului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
„O crestere a consumului de alimente ultraprocesate pare sa fie asociata cu un risc general de mortalitate mai mare in randul populatiei adulte”, au notat in jurnalul Jama Internal Medicine cercetatorii condusi de dr.
Concluziile sunt socante
Pe parcursul perioadei de monitorizare, oamenii de stiinta au inregistrat 602 decese – 1,4% din totalul grupului initial. Printre acestea s-au numarat 219 decese cauzate de cancer si 34 provocate de afectiuni cardiologice si arteriale.
Potrivit oamenilor de stiinta, exista multiple explicatii
Unele alimente ultra-procesate contineau cantitati importante de sare, iar un aport ridicat de sodiu a fost asociat cu un risc mai mare de afectiuni cardiovasculare si cancer la stomac.
Aditivii alimentari, frecvent intalniti in alimentele ultra-procesate pot, de asemenea, sa joace un rol in acest sens, potrivit cercetatorilor. Spre exemplu, dioxidul de titan, utilizat pe scara larga de industria alimentara, a fost asociat cu inflamatia intestinala si dezvoltarea tumorilor, precizeaza Press Association.
Au existat de asemenea dovezi potrivit carora consumul de agenti emulsifianti ar putea avea un efect asupra bacteriilor intestinale si poate duce la aparitia cancerului si a sindromului metabolic, o afectiune pre-diabetica.
„Studii prospective suplimentare sunt necesare pentru a confirma aceste constatari si pentru a deslusi diferitele mecanisme prin care alimentele ultra-procesate pot afecta sanatatea ”, au mentionat oamenii de stiinta.