Pentru foarte multi romani este de neconceput sa servesti masa fara paine. Romanii sunt mari consumatori de paine, media anuala pe cap de locuitor fiind de aproximativ 82 de kilograme, cu 4 kilograme mai mult fata de media europeana.
De cele mai multe ori insa painea din comert nu este cea mai buna alegere: majoritatea sortimentelor vandute sunt toxice din cauza ingredientelor din compozitie.
Pe de alta parte, multa lume evita sa faca paine in casa, datorita procesului de durata. Stiai insa ca poti prepara painea fara sa stai sa mai framanti aluatul? Iata cum se procedeaza.
Paine fara framantare: cum faci paine fara sa framanti aluatul
Pentru prepararea unei paini care nu necesita framantarea aluatului ai nevoie de urmatoarele ingrediente: un kilogram de faina, 700 de mililitri de apa calduta, 10 grame de drojdie proaspata, doua lingurite de sare, o lingurita de zahar si 50 de mililitri de ulei de masline. Daca nu ai drojdie, poti folosi maia, pe care o poti prepara extrem de usor acasa.
Citeste si: Maia naturala: cum faci maia pentru paine in casa
Citeste si: Mazare toxica: cand devine mazarea toxica pentru organism. Ai mare grija cum o prepari
Mai intai cerne faina, pune-o intr-un bol, adauga peste ea drojdia, apa calduta, sarea, uleiul si zaharul. Folosind o lingura de lemn amesteca totul bine, pana cand obtii o compozitie omogena, de preferat fara cocoloase.
Pasul urmator nu implica framantarea aluatului. In schimb, tot ce trebuie sa faci este sa acoperi bolul cu un celofan si sa pui aluatul in frigider.
Mare atentie la acest pas: alegeti un bol mare, deoarece aluatul isi va dubla volumul si nu vreti ca el sa dea pe dinafara.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
Paine de casa: cum se coace painea fara framantare
In ziua urmatoare scoate aluatul din frigider si modeleaza-l sub forma unei paini, cu mainile unse cu uleiul de masline.
Daca ai un vas cu capac pune painea rezultata in acel vas si baga-l la cuptor, cu capacul pus, la temperatura de 200 de grade, timp de 30 de minute. Dupa aceasta jumatate de ora inlatura capacul si mai lasa painea la cuptor pentru alte 20 de minute, pentru a se rumeni. La final se poate scoate si se lasa la racit.
Daca nu ai un vas cu capac poti pune painea in cuptor la temperatura de 180 de grade, timp de aproximativ o ora si 20 minute. Verifica din cand in cand painea prin geamul usii de la cuptor, pentru a vedea cum arata.
Citeste si: Salată de "boeuf". Rețeta cu maioneză de post
Paine fara framantare: ce beneficii are
Cel mai sanatos tip de paine este painea facuta din grau integral: este extrem de bogata in fibre, care ajuta la prevenirea cancerului de colon.
Un alt tip de paine sanatoasa este painea de ovaz care, datorita fibrelor solubile din compozitie poate reduce nivelul colesterolului rau din organism.
Painea de secara este de asemenea extrem de sanatoasa, avand cel mai mare continut de fibre si nutrienti, dar si o combinatie de fier si vitamina B.